May Hærdig bor i en enebolig på Hovland, og det har hun lyst til å fortsette med. Men hun har innsett at det er én ting hun trenger hjelp til.

– For oss er det hekken som er en hodepine. Den vokser og vokser og blir kjempehøy, og nå klarer vi ikke å håndtere den. Derfor er vi så glad for PUSS som kan hjelpe oss med å klippe den. Det er et fantastisk tilbud, skryter hun.

LES OGSÅ: Stakk av med pris for jobben de gjør: – Det er veldig viktig for meg at de har det godt

Praktisk bistand

PUSS står for Pensjonisters- og uføres servicesentral og er en selvstendig og frittstående organisasjon i Larvik som ble grunnlagt av Willy Hansen i 1989.

Organisasjonen består av en gruppe frivillige medarbeidere som ønsker å hjelpe andre, spesielt eldre og funksjonshemmede, med ulike småtjenester og praktisk arbeid.

Det kan være lettere hagearbeid, snømåking, plenklipping, rydding, rengjøring, handling, bortkjøring av avfall, husvask, følgetjenester til lege eller frisør.

– Vi er åpne for alle slags tjenester, men erstatter ikke den offentlige helsetjenesten eller håndverkere, understreker Gunnar Lie, som har vært leder av PUSS de siste sju årene.

Han kom inn i organisasjonen gjennom grunnleggeren Willy Hansen.

– Vi er begge utdannet elektrikere, og han var min læremester. Han spurte om jeg ville bli med, forteller Gunnar Lie.

Helt i starten var tjenesten gratis, men mange ønsket å betale.

– Så nå tar vi et lite honorar på 100 kroner per time som i sin helhet går til den som utfører jobben, sier lederen.

LES OGSÅ: Folk strømmet til åpningen: – Har brukt rundt 815 timer og båret omtrent 1000 sekker med flis

Lå nede

PUSS har kontorlokaler på Bøkeskogen eldresenter i Badeparken. Pandemien har gjort at organisasjonen nærmest har ligget nede, men nå er de i full gang igjen.

– Det kan virke som mange ikke vet om oss. Men vi eksisterer fortsatt! Utfordringen vår nå er at vi ikke har nok frivillige. Vi ønsker oss også flere oppdrag, sier Gunnar Lie, som oppfordrer folk til å ta kontakt på 46634095.

For noen år siden hadde PUSS 900 oppdrag i løpet av ett år, mens det i fjor var rundt 300.

I dag har PUSS 15 frivillige medarbeidere, blant dem er Jan Åge Moe. Han meldte seg som frivillig da han ble pensjonist for tre år siden.

– Det er greit å finne på noe, og jeg synes det er en fin jobb. Man kommer seg ut og får holdt seg i aktivitet. Dessuten møter man veldig mye hyggelige folk, og av og til får man en kopp kaffe. Det er rett og slett veldig trivelig.

Gunnar Lie understreker at man som frivillig ikke binder seg til noe, og at man kan si nei til oppdrag.

– Man sier bare ja når det passer. Vi har flest eldre knyttet til oss, men vi ønsker frivillige i alle aldere, også skoleungdom.

LES OGSÅ: Bølgen skrinlegger egen restaurantdrift: – Etter augustregnskapet hadde vi ikke noe valg