Gå til sidens hovedinnhold

Vil friske opp inskripsjoner og håper på ny fra dagens konge

Artikkelen er over 4 år gammel

Larvik har en unik samling av inskripsjoner fra konger og grever. Nå er flere av inskripsjonene i fjellet i Herregårdsbakken knapt synlige.

– Det er absolutt på tide å friske inskripsjonene opp igjen. Her må det nok både vasking og maling, og kanskje sandblåsing til, sier Knut Hjalmar Gulliksen i Larvik kommune til Østlands-Posten.

Fra seks konger

I fjellveggen ved Herregårdsbakken, som i sin tid var en del av området Herregården, finner vi navnene og tilknyttede inskripsjoner fra seks konger hogget inn i fjellet. Den eldste inskripsjonen fra 1685, og den nyeste fra 1971, da Kong Olav V gjestet byen i forbindelse med byjubileet og skrev sin signatur på fjellveggen med kritt 29. september.

«Vi hyllet og takket ham som idrettens venn. For norskhet i gjerning og sinn. For klokskap i krig, for vidsyn i fred. En konge i pakt med sin tid», står det hogget inn i fjellveggen under kongens signatur.

I tillegg til inskripsjonene på fjellveggen finner man også en inskripsjon fra Ulrik Fredrik Gyldenløve, i fjellet inne på dagens Herregården-område, hogget inn da gården ble bygget.

 

– Dette er viktig Larvik-historie, og inskripsjonene må absolutt tas vare på og fikses på, sier Gro Stalsberg fra Larvik museum.

– Vi bruker ofte inskripsjonene i vårt formidlingsarbeid, og kunne tenkt oss å bruke dem mer. Men i slik stand de er i nå fungerer de ikke godt nok, sier hun.

Stalsberg legger til at inskripsjonene ikke bare er viktige i seg selv, men de er også en del av museet Herregården.

– Dette fjellet var jo innenfor Herregårdens område i sin tid, sier hun.

Ikke lesbare

Enkelte av inskripsjonene på fjellet i Herregårdsbakken er så nedslitte og overgrodde at de knapt er lesbare. Gressplenen foran inskripsjonene er heller ikke veldig attraktiv, og både Knut Hjalmar Gulliksen og Terje Anthonsen fra foreningen Velstelt, sier at noe må gjøres umiddelbart.

– Dette må vi ta tak i. Forhåpentligvis klarer vi å få gjort noe i løpet av året. Disse monumentene er viktig å ta vare på, sier Gulliksen.

Terje Anthonsen fra Velstelt er enig i at dette er viktig, og foreningen ønsker å samarbeide med kommunen for å få inskripsjonene pusset opp og gjort leselige igjen.

Snart ny inskripsjon?

I 2014 var Larvik kommune i kontakt med Slottet med ønske om å få Kong Harald til å komme til Larvik for å sette sin signatur i fjellet ved Herregården. Anledningen man forsøkte seg med var grunnlovsjubileet, men forsøket lyktes ikke.

Les også: Kanskje kommer kongen

– Slottet har ikke gitt uttrykk for at de er negative til at Kongen kan komme til Larvik og få sin inskripsjon i fjellet, men det må være en anledning. En slik anledning bør vi lete etter. Det hadde vært veldig flott å få en ny inskripsjon nå, sier han.

Hva anledningen kunne være har Gulliksen ikke noe forslag til, men det har Terje Anthonsen.

 

– Kanskje når Farrisbrua åpner om et års tid. Da bør han jo komme uansett, og også ta turen bortom Herregårdsbakken, mener Anthonsen.

Flere inskripsjoner?

I tillegg til inskripsjonene i Herregårdsbakken og i fjellet inne på Herregården, er det også inskripsjoner både i fjellsiden i Kristian Fredriksvei og i fjellet nedenfor gamle handelsskolen.

– Kanskje finnes det flere innenfor kommunen? Det hadde vært morsomt å få vite. Håper noen tar kontakt dersom de kjenner til noen, sier Terje Anthonsen til slutt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.