Gå til sidens hovedinnhold

Håndbok om Heyerdahl

Artikkelen er over 11 år gammel

Tidligere ØP-journalist, Kjeld-Willy Hansen, laget håndboka om Larviks største kjendis.

Thor Heyerdahl er Larviks største kjendis. Nå har tidligere ØP-journalist, Kjeld-Willy Hansen, laget håndboka om eventyreren. Spesielt egnet til gjester, turister og ikke minst elever fra hans egen hjemby.

Under Thor Heyerdahl International Days som pågår i Bølgen i disse dager, vil Kjeld-Willy Hansen presentere den rykende ferske boka. «Thor Heyerdahl og Larvik» tar for seg Heyerdahls barne- og ungdomsår i Larvik, hans forhold til byen og sporene han etterlot seg i hjembyen.

- Dette er ingen forskerbok, sier forfatteren og understreker at det aller meste er velkjent materiale for de fleste Heyerdahl-kjennere.

- Men jeg har samlet mye av det vi vet mellom to permer. Trolig midt i blinken for de som kommer til byen, for de som allerede er her men ikke vet så mye, og til skoleelever, sier Hansen og røper at han selv gjerne sporer opp historier om personligheter i de byene han selv besøker.

- Alle byer med respekt for seg selv løfter fram sine største menn og kvinner. Det har vi ikke klart i Larvik, sier Hansen.

150.000 mennesker er innom larviksdistriktet i løpet av et år.

- Da er det viktig å gjøre flest mulig av disse oppmerksom på at Heyerdahl faktisk er fra Larvik. Denne boka bør finnes på alle hoteller i byen, naturligvis hos bokhandlerne, på offentlige kontorer og på Color Line, mener Hansen.

- Husk at Heyerdahl er stor i Tyskland, sier Hansen som mener Larvik generelt har vært lite flinke til å løfte fram kulturhistorien sin.

- Mye har blitt bedre etter Larvik fikk en ny giv, men vi har vært lite flinke til å løfte fram menneskene våre, sier Hansen.

Han tror ikke Heyerdahl kan dyrkes i uoverskuelig framtid, men er opptatt av mange av verdiene Heyerdahl sto for.

- Han spenner over mange felt og emner, og jeg syns årets Heyerdahlkonferanse ved sin fokus på miljøkamp, har truffet blink. Heyerdahl var opptatt av at havstrømmene var hjertet og blodstrømmen i vårt univers. Mange har avfeiet hans vitenskapelige teorier. Men noen må ha de banale erkjennelsene. Som John Lennon satte fred og kjærlighet i fokus, hadde Heyerdahl kunnskap og kraft til å sette dagsorden på det han drev med. Hvem var egentlig opptatt av hvor polynesierne kom fra? Egentlig svært få. Men Heyerdahl gjentok den banale erkjennelsen av at ting henger sammen, og fikk fullt fokus på det han gjorde, sier Hansen som sammenligner sjøfareren med Askeladden fra folkeeventyrene.

- Han var nysgjerrig og stilte spørsmål. Det gjorde han faktisk hele livet, samtidig som han så linjer og sammenhenger., sier Hansen.

- Heyerdahl var eventyreren som ga seg naturkreftene i vold og seiret. Det trengte en hel verden etter fem år i krig, sier Hansen som tror Heyerdahls miljøfokus kunne hatt en klar misjon i dagens klimadebatt.

- Han var tydelig og våget å stille de barnlige spørsmålene, framholder Hansen.

Boka som nå er i handel er delt i tre deler:

* Presentasjon av Larvik i Heyerdahl. Oppvekst og ungdom fra 1914- 1933.

* Heyerdahl i Larvik. Kontakten han hadde med Larvik i voksen alder.

* Heyerdahl-byen. Synliggjøre sporene etter Heyerdahl og prosjekter som er på gang.

- Dette er ingen panegyrisk hyllest av Heyerdahl. Det er heller ikke en journalistisk vinklet bok. Men derimot mest mulig informativ og objektiv, presiserer forfatteren.

Og for den som er nysgjerrig - hva mente Heyerdahl selv om at statuen av ham vender ansiktet mot byen?

- De som kjøper boka får svaret, flirer forfatter Kjeld Willy Hansen.