Tilbakeviser rasisme-kritikk

Artikkelen er over 9 år gammel

Thor Heyerdahl jr reagerer sterkt på kritikk av Thor Heyerdahl i ny svensk bok.

DEL

I boka «A hero for the Atomic Age» hevder forfatteren, den svenske historikeren Axel Andersson, at Thor Heyerdahl presenterer den hvite mann som supermenneske, og at han ville få kvinnene tilbake til kjøkkenbenken, skriver Dagbladet tirsdag.

Boken, som handler om Kon-Tiki ekspedisjonen, skriver Andersson blant annet at «Heyerdahl ser også ut til å ha hatt en frykt for raseblanding. Han kunne tross alt ha hatt med folk fra Polynesia eller Sør-Amerika på flåten sin, men det ser ikke ut til at disse menneskene var hvite nok». Han skriver også om Thor Heyerdals forhold til kvinner, at «Thor Heyerdahl opptrer som en ren sexist i boka om Kon-Tiki. Ingen kvinner får være med om bord på flåten under den farefulle ferden, og alle kvinner, innfødte som de hjemme, blir beskrevet som svake og sterkt underlegne i forhold til mannen», skriver Dagbladet.

Thor Heyerdahl jr. sier til avisen at den svenske forskeren misforstår fullstendig, og mener hans far la noe helt annet i ordet rase den gangen enn det vi gjør i dag.

«Min far hadde veldig respekt for det man kaller naturfolk. Han mente for eksempel at polynesierne hadde kommet lenger enn oss når det gjelder å leve i pakt med naturen. Var det noen han mente var primitive, så var det nordmenn», sier han til avisen.

Thor Heyerdahl jr sier imidlertid han ikke føler seg støtt av Andersons teorier, og sier til Dagbladet at han ikke oppfatter at Andersson har injurierende kraft.

Artikkeltags