Vil gi bort Casa Kon-Tiki

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Familien Heyerdahl ønsker å gi bort Casa Kon-Tiki ved Tucume i Peru.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Etter at Thor Heyerdahl døde, har ikke familien i Norge maktet å administrere den praktfulle eiendommen på en tilfredsstillende måte og håpet er nå at noen vil overta.

Det er Thor Heyerdahl jr. som forteller dette til ØP. Samtidig ønsker han å komme med et tilsvar på det «angrepet» dagens forpakter av Casa Kon-Tiki ventilerte overfor familien Heyerdahl i en ØP-reportasje fra Tucume.

- Det er en kinkig sak dette, men det er altså slik at arbeidsforholdet med vedkommende opphørte da min far døde. Og dette er det blitt gjort grundig rede for i to brev, påpeker Heyerdahl jr.

- Vedkommende bor fremdeles på eiendommen og hevder han har mange års lønn til gode?

- Ja, men det medfører altså ikke riktighet. Jeg har full forståelse for at landsbyen er fattig og at det er vanskelig å finne arbeid i området, men arbeidsforholdet opphørte altså og Casa Kon-Tiki ble testamentert til Kon-Tiki-museet, sammen med eiendommen på Kanariøyene. Museet fant imidlertid ikke å kunne påta seg ansvaret for denne testamentariske gaven, påpeker han og fortsetter:

- Vi har også vært i kontakt med Strømmestiftelsen og det tidligere KUD (Det kongelige norske kirke- og undervisningsdepartement), men heller ikke der så man seg i stand til å overta ansvaret.

- Det er synd, for eiendommen er praktfull, plasseringen i Peru sentral, og stedet ville ha egnet seg godt for alt fra seminarvirksomhet, forskningsbaserte opphold, ferie, med mer.

- Ja, nettopp, dét var også vår tanke, men dessverre ser det altså ut til at dette ikke lar seg gjøre.

- Hvordan er situasjonen p.t.?

- Boet etter min far er ennå ikke oppgjort, seks år etter at han døde. Det er mye juss i bildet her, norsk juss, spansk juss, italiensk, fransk og peruansk juss, og før boet er endelig oppgjør, skjer ingenting med nevnte eiendom.

- Men det er full overensstemmelse blant oss fire etterkommere etter Thor Heyerdahl om at Casa Kon-Tiki bør foræres som gave til noen som kan forvalte den på en skikkelig måte. Forfallet er så smått begynt å gjøre seg gjeldende, og det vil være synd om denne arven bare skulle forvitre, mener han og regner med at det er mest nærliggende å tilby eiendommen som gave til Tucume kommune.

- Har du vært der selv i det siste?

- Nei, jeg har ikke vært i Tucume siden 1990, røper han.

Og for ordens skyld: Casa Kon-Tiki er en kjempeeiendom med flere bygninger som Thor Heyerdahl lot bygge da han startet utgravningene i Tucume i slutten av 1980-tallet.

Eiendommen ligger i landsbyen Tucume, et steinkast unna pyramidene og det arkeologiske utgravningsområdet, tre mil nord for storbyen Chiclayo på nordvestkysten av Peru. I sannhet en perle med potensial.

Artikkeltags