Gå til sidens hovedinnhold

Heyerdahl instituttet utlyser konkurranse om internasjonal dialog

Artikkelen er over 5 år gammel

Til Thor Heyerdahls 100-årsjubileum ga regjeringen en gave på 150.000 kroner. Nå utlyser stiftelsen en konkurranse mellom videregående skoler der vinneren får 50.000.

Regjeringens gave i 2014 ble gitt i form av tre stipender på 50.000 hver. Stipendene skal gå til unge innenfor områdene global klima- og miljøspørsmål, kulturarv og internasjonal dialog. Og første tema er «en verden i forandring – Internasjonal dialog».

– Vi ønsker ikke å begrense oppgaven, og tror unge mennesker snakker om internasjonal dialog på en helt annen måte enn oss etablerte, sier daglig leder av Heyerdahl instituttet, Beate Bjørge.

Ingen grenser

– Vi har sett det før og håper å oppleve igjen at ungdommen kommer med bidrag vi aldri kunne forestilt oss. Det finnes ingen grenser for det kreative mangfoldet, sier Bjørge som håper å nå alle landets videregående skoler ved å markedsføre konkurransen gjennom kunnskapsdepartementets kanaler og gjennom media.

– I tillegg er vi selvfølgelig ute på Facebook og Twitter, legger Bjørge til.

 

Ideer som lever

Selv om Heyerdahls bravader og teorier ikke lenger har den samme appell blant ungdom i dag, håper Bjørge hans ideer kan leve videre.

– Jeg tror ikke alle lenger vet hvem Heyerdahl var, men vi kan si litt om de verdiene han sto for. Det var også kulturminister Widvey opptatt av under tildelingen i 2014, sier Bjørge.

Stipendet har som mål å stimulere til tverrfaglige prosjekter gjennom gruppearbeid eller individuelt arbeid. Eksempler på bidrag kan være film, ord, foto, tegning, utstilling, musikk, dans, drama, kunst og håndverk. Oppgaven bør kunne presenteres visuelt og den bør ikke overstige 10 minutter i lengde.

– Søknadsfristen er allerede 1. mars, og vi håper å nå det ganske land, sier Bjørge som er stolt over juryen instituttet har satt sammen.

Cecilie Hellestveit (Forsker ved International Law and Policy), Kristian Berg Harpviken (Institutt for fredsforskning), Bettina Heyerdahl (datter av Thor), Dag Hareide (Regnskogfondet), Liv Arnesen (ekspedisjonsleder) og Erlin Storm (president i Norges Roforbund), avgjør hvilket bidrag som får Heyerdahl instituttets første stipend.

Kommentarer til denne saken