Gå til sidens hovedinnhold

Hilde Merete Aasheim fra Larvik blir Hydros første kvinnelige toppsjef

Artikkelen er over 1 år gammel

Hilde Merete Aasheim blir første kvinne til å lede Hydro når hun nå overtar som konsernsjef etter Svein Richard Brandtzæg.

– Jeg ser veldig fram til å lede Hydro på veien videre sammen med våre 35.000 kompetente og engasjerte kolleger over hele verden, sier Aasheim.

– Jeg er overbevist om at vi har det som skal til for å gjøre en utfordrende situasjon, for Hydro og den globale aluminiumsindustrien, om til muligheter som vil utvikle selskapet videre, sier den nye toppsjefen.

Hydros styreleder Dag Mejdell er glad for at Aasheim har takket ja til jobben.

– Aasheim har en unik kombinasjon av bred industriell erfaring, kommersielt instinkt og sterke lederegenskaper som gjør henne til en perfekt match som konsernsjef for Hydro, sier han.

Aasheim blir det tradisjonsrike industriselskapets første kvinnelige toppsjef.

– Hurra! Hydro får kvinnelig toppsjef. Det var på tide, lykke til, skriver kultur- og likestillingsminister og Venstre-leder Trine Skei Grande (V) etter at nyheten var kjent mandag morgen.

LES OGSÅ: (+) Abax fløy inn stjerne fra De forente arabiske emirater

Lang fartstid

Hilde Merete Aasheim (60) er nå konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde primæraluminium, en stilling hun har hatt siden 2008. Hun har jobbet innen industrien hele sin karriere, blant annet i Elkem, Statoil og Hydro, der hun har tilbrakt totalt tolv år.

Aasheim har tidligere vært leder for den globale industriforeningen International Aluminium Institute og Norsk Industri og vært styremedlem i entreprenørselskapet Veidekke og gjødselselskapet Yara.

Da Østlands-Posten intervjuet Aasheim i 2007 var det i forbindelse med jobben hun hadde som ansvarlig for sammensmeltingen av Statoil og Hydro. Den gangen pekte hun på tre ting som karakteriserte henne:

– Jeg er arbeidsom, ujålete og får med meg folk, sa hun den gangen.

– Jeg har faktisk aldri opplevd det såkalte «glasstaket» som mange kvinner snakker om. Men jeg tror det er viktig å vise at en er interessert, og ikke bruke masse energi på å fortelle om alle begrensningene, sa hun i intervjuet og ga også uttrykk for at hun gjerne skulle ha sett flere kvinner i lederposisjoner.

Næringsministeren: – Aasheim er dyktig

– Aasheim har vært viktig for den gode utviklingen i aluminiumverkene i Norge og internasjonalt, og er kjent som en svært dyktig og erfaren leder som oppnår gode resultater, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Han mener det er veldig bra at Hydro klarer å få fram dyktige interne kandidater til denne typen stillinger.

– Det er også bra at nok et selskap på Oslo Børs nå skal ledes av en kvinne. Generelt burde vi ha enda flere kvinner på toppen av norsk næringsliv.

Svein Richard Brandtzæg ble administrerende direktør i Hydro i mars 2009. Ifølge pressemeldingen fra selskapet har han besluttet å tre tilbake etter ti år som konsernsjef.

Brandtzæg har jobbet i Hydro i 33 år og vil bli i selskapet fram til utgangen av 2019. Han vil fungere som rådgiver for den nye konsernsjefen og Hydros teknologistyre.

LES OGSÅ: (+) Petter ble headhuntet til en av Larviks viktigste jobber: – Det var flere ting som gjorde at jeg sa ja til denne jobben

(saken fortsetter under faktaboksen)

Hilde Merete Aasheim

  • Utnevnt til konsernsjef for Norsk Hydro 18. mars 2019. Hun overtar stillingen 8. mai.
  • Kommer fra stillingen som konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde primæraluminium, en stilling hun har hatt siden 2008.
  • I 2007 ledet hun arbeidet med integrasjon mellom Hydros olje- og gassaktiviteter og Statoil.
  • Begynte i Hydro i 2005, som konserndirektør med ansvar for området ledelse og kultur.
  • Fra 1986 til 2005 hadde hun en rekke ledende stillinger i Elkem. Fra 2002 ledet hun silisiumdivisjonen og var medlem av Elkems konsernledelse.
  • Utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og er i tillegg statsautorisert revisor.
  • Har hatt en rekke styreverv. Fra 2015 har hun vært styreleder i Norsk Industri.
  • Født i Larvik i 1958, er gift og har to barn.

Brasil-trøbbel

Hydro og Brandtzæg har den siste tiden hatt problemer i Brasil. Selskapet innrømmet i mars i fjor å ha tillatt utslipp fra Alunorte-anlegget i Brasil, verdens største aluminiumsraffineri. Miljømyndighetene og en regional domstol påla selskapet å redusere produksjonen. Saken førte til børsnedgang for selskapet og trakk 2018-resultatet ned.

Norsk Hydro hadde et resultat før skatt på minus 386 millioner kroner i fjorårets siste kvartal, et fall på over 3 milliarder kroner fra samme periode året før.

– Resultatene våre reflekterer den krevende situasjonen vi står overfor i Brasil, i tillegg til økte råvarekostnader, sa Brandtzæg i februar.

Dagens Næringsliv skrev i november i fjor at Brasil-saken da hadde kostet Hydro 100 millioner kroner i bøter og advokatregninger. I tillegg kommer sju milliarder kroner i tap og utgifter.

Hydro ble etablert i 1905 og er i dag involvert i aktiviteter i over 50 land. Staten eier 34,26 prosent av aksjene i selskapet, som har sitt hovedkontor i Oslo.

LES OGSÅ: (+) Gunn Heidi (34) droppet ut av ungdomsskolen - i dag har hun toppjobben mange misunner henne

Kommentarer til denne saken