Gå til sidens hovedinnhold

Hiroshimadagen og forbudet mot atomvåpen

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

6. August er det 74 år siden atomvåpen ble brukt første gang da Hiroshima ble bombet. Tre dager etter ble Nagasaki bombet. De to bombene drepte minst 120.000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og andre skader. Seinere regner man med at dobbelt så mange mennesker har dødd av radioaktiv stråling og forurensning som har ført til kreft og misdannelser.

Konsekvensene av de to bombene var så dramatiske at alle har vært enige om at et av menneskehetens viktigste mål må være at atombomba aldri mer må bli tatt i bruk. Kampen mot atomvåpnene ble en viktig oppgave for FN – de forente nasjoner – som ble stifta etter krigen. Likevel opplevde vi et atomkappløp mellom stormaktene Sovjet og USA som gang på gang brakte verden på randen av atomkrig som følge av spenninger, misforståelser eller feil. Vi fikk ikkespredningsavtalen der de gamle atommaktene forpliktet seg til nedrustning hvis andre land sa nei til å skaffe seg atomvåpen. Avtalen har hatt betydning, men kunne ikke hindre at flere land har skaffet seg atomvåpen, og at de gamle atommaktene fortsatte sin opprusting.

På 1980-tallet var det store planer om nye atomvåpen i Europa. Dette skapte en stor folkelig protest – både i vest og øst. Protestene førte til at USA og Sovjet inngikk den såkalte INF-avtalen som førte til fjerning av over 3500 mellomdistanseraketter på land i Europa. I vinter proklamerte president Trump at han sa opp avtalen med virkning fra 1. august i år. Han har også sagt opp den såkalte Iran-avtalen som skulle hindre Iran i å utvikle atomvåpen. Atomforskerne mener nå at faren for en atomkrig er like stor som da den kalde krigen var på sitt kaldeste.

Samtidig skjer det ting som gir håp: Det store flertallet av verdens land har gjennom FN blitt enige om et atomvåpenforbud, på linje med tidligere vedtatte forbud mot biologiske og kjemiske våpen. Avtalen er til nå ratifisert av 25 land – når 50 land har ratifisert avtalen dvs innarbeidet den i sin egen nasjonale lovgiving, vil atomvåpenforbudet gjelde som internasjonal folkerett. Det betyr likevel ikke at atommaktene vil ødelegge sine våpen, men det vil kriminalisere firmaer som bidrar til å utvikle atomvåpen, det vil gjøre det forbudt for alle land å ha atomvåpen på sitt territoriet og å true andre med atomvåpen. Hiroshimadagen 6. august er en god dag for igjen å oppfordre den norske regjeringen til også å signere atomvåpenforbudet! 

Kommentarer til denne saken