Hjelp bedriftene våre – nå

Truls Vasvik, leder Vestfold og Telemark Arbeiderparti

Truls Vasvik, leder Vestfold og Telemark Arbeiderparti Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mange reiselivsbedrifter og serveringssteder i fylket vårt kjemper nå for å overleve. Reiserestriksjoner, smittevernregler og sosial distansering gjør at ellers levedyktige bedrifter har store problemer med å få hjulene til å gå rundt. Utallige medarbeidere er permittert eller oppsagt og går en uviss og utrygg framtid i møte.

La det likevel være sagt med en gang: Skal vi lykkes med å få korona-pandemien under kontroll, må vi alle bli med på dugnaden. Jeg er overbevist om at alle – også de bedriftene som nå har kniven på strupen – har forståelse for det.

Det som imidlertid er umulig å forstå, er regjeringens mangel på både handlekraft og kompetanse på hvilke utfordringer som disse bransjene nå står i.

Regjeringen og FrP har først nå blitt enige om den nye kompensasjonsordningen. Den skal kompensere for omsetningstap fra september. Men bedriftene som nå trenger akutt og massiv støtte, kan først søke i januar!

Regjeringen har knyttet forhandlingene om kompensasjonsordningen opp mot forhandlingene av statsbudsjettet. De er som kjent enda ikke i havn. Som statsministeren gjerne sier: Ingenting er klart før alt er klart. Om og når man kommer i mål er derfor høyst uklart.

Til overmål er det også uklart når pengene fra kompensasjonsordningen eventuelt kan utbetales. Kanskje er regjeringen klok av skade: Til forskjell fra den første kompensasjonsordningen – som ble administrert av Skatteetaten – skal den nye ordningen håndteres av Brønnøysund-registrene. Det kan være gode grunner til det, men først nå er en programvare under utvikling som skal brukes i søknadsprosessen! Med NAVs dataproblemer i våres i friskt minne, vet vi fortsatt ikke om programvaren blir ferdig i tide. Dermed kan heller ingen si med sikkerhet noe om når kompensasjon kan utbetales.

Jeg kan ikke forstå hvorfor dette ikke har skjedd. Allerede under den første nedstengingen av Norge, advarte Folkehelseinstituttet om at vi sannsynligvis, ja - på grensen til sikkert - ville få en ny smittebølge i høst.

Regjeringen har med andre ord hatt over et halvt år på seg til å forberede en ny kompensasjonsordning som de visste det ville bli behov for. Man skulle være usedvanlig blåøyd for ikke å se det.

Likevel har de ikke klart det. Regjeringen har rett og slett ikke gjort jobben sin.

Dette er å kaste blår i øynene på reiselivs- og serveringsbransjen, som i et normalt år har sin travleste tid akkurat nå: Julebord og andre sosiale tilstelninger sørger for opp mot 60-70 prosent av årsomsetningen. Det er i oktober, november og desember at overskudd bygges opp til å takle de magre månedene som man vet kommer på nyåret.

Når hele eller store deler av omsetningen forsvinner som følge av myndighetenes tiltak, går kassa fort tom. Og mange som hadde bygget seg opp solid egenkapital, måtte tære på den under den første nedstengingen tidligere i år. Hos mange er det ikke mer å hente nå. Da er det en fattig og bitter trøst at man kan søke i januar!

Problemet er at regjeringen har vært og er fortsatt på etterskudd med kompensasjonsordninger for viktige deler av næringslivet.

Mangel på handling og evne fra regjeringen går direkte utover norske bedrifter og arbeidsfolk. Både bedriftene og de ansatte har regninger som forfaller. Det at en kanskje får penger utpå nyåret er for sent for mange – dessverre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken