(Tønsbergs Blad)

Forslaget ble lagt ut på høring i sommer. Nå har Høgskolen i Sørøst-Norge sendt et skriftlig svar til Kunnskapsdepartementet.

«HSN støtter ikke et generelt forbud mot ansiktsdekkende plagg i høyere utdanningsinstitusjoner, men ønsker å beholde dagens regelverk med muligheter for lokale forbud», skriver skolens rektor og viserektor, Petter Aasen og Halvor Austenå.

Årsaken er at de mener et slikt forbud kan være i strid med prinsippet om lik rett til utdanning.

«Høgskolen mener at høyere utdanningsinstitusjoner må være åpne, inkluderene og kjennetegnes ved toleranse», skriver skolen i brevet til Kunnskapsdepartementet.

Høringsfristen gikk ut samme dato som Høgskolen i Sørøst-Norge sendte brevet.

Ifølge På Høyden, som er en uavhengig avis for Universitet i Bergen, har åtte universiteter og høgskoler sagt nei til forslaget. Kun Nord universitet har sagt ja.

LES OGSÅ: Ap splittet i synet på nikab-forbud

Politisk redaktør Karianne Braathen i Drammens Tidenes er sterkt uenig med Aasen og Austenå.

En nikab har like lite å gjøre i et klasserom som en finlandshette, skriver hun i en kommentar.

Studentorganisasjonen Norsk Studentorganisasjon (NSO) sier også nei til nikab-forbud.

– Dersom et enkelt klesplagg ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning, er det heller ikke grunnlag til å forby det. Det må ligge en faglig vurdering til grunn dersom vi skal hindre enkeltpersoner fra å kle seg som de selv ønsker ved høyere utdanningsinstitusjoner, har NSO-leder Marianne K. Andenæs tidligere uttalt til NTB.

NSO mener et forbud mot ansiktsdekkende plagg tvinger enkeltpersoner til å velge mellom egen overbevisning og utdanningen de ønsker å ta.

– Et generelt nasjonalt forbud mot heldekkende hodeplagg i høyere utdanning er en dårlig og forhastet løsning på en utfordring som omfatter svært få, men vil ha sterke konsekvenser for de det gjelder, heter det i en uttalelse fra NSOs sentralstyre fra september i fjor.