– På skolen har vi en rutine der vi foretar legionella-kontroll to ganger i året, før skolestart i august og i januar, skriver Thor Heyerdahl videregående skole i en melding som er delt internt med elever og ansatte.

Administrasjonsleder Stig Skogekker forteller til ØP at prøvene ble tatt 23. august og tirsdag ettermiddag fikk de rapporten.

I den forbindelse er det oppdaget legionellabakterie i noen av dusjene tilhørende skolen. På bakgrunn av det, skal dette utbedres slik at man blir kvitt bakteriene, og kommuneoverlege i Larvik anbefaler å holde disse dusjene stengt inntil det er gjort.

I dialog med kommuneoverlegen

Grunnen til at de dusjene stenges er at legionellabakterier oftest spres via «aerosoler», som vil si finfordelte dråper eller partikler som holder seg svevende en tid i luften, som dannes under trykk, som i for eksempel i dusj.

De understreker at bakterien som er oppdaget på skolen, ikke er blant de artene som oftest påvises ved legionella-sykdom. Skolen er i dialog med kommuneoverlegen og det er hun som anbefaler skolen å stenge dusjanlegg i garderober inntil videre. Videre sier hun at det er liten risiko for at ungdom blir syke.

– Det er trygt å drikke vannet på skolen. Det er også trygt å vaske seg på hendene, lage mat og så videre.

Kommuneoverlegen legger til at personer med nedsatt immunforsvar eller eldre kan ha større risiko for å bli syke, men det er sjelden.

LES OGSÅ: Noe svært pengebesparende er nå montert på denne skolen: – Det gjør at de kan bruke mer på undervisning

Stengt i tre uker

Det er i 8 av 12 prøver påvist legionellabakterier. Det viser rapport fra firmaet Unilabs som har analysert prøvene.

Skogekker forteller at dusjene vil være stengt i underkant av tre uker.

– Jobben begynner allerede i morgen. Det gjøres ved å spyle gjennom vannanlegget, deretter må det ventes noen dager for at det så igjen skal tas nye prøver. Det er en prosess, men vi begynner på den med en gang nå.

Videre skriver skolen at alle garderober kan benyttes, men kun dusjene i første etasje i Jotron Arena.