HØR PODKASTEN VED Å TRYKKE PÅ DENNE LENKA.

Et byjubileum er en kulturell begivenhet i seg selv, og denne måneden er det nettopp kulturbyen Larvik som er tema for byjubileet.

Dette er et omfattende tema, men hvis en for eksempel ser på bildekunst så sto ikke Larvik noe tilbake for de større byene under grevskapstiden, ifølge konservator Aina Aske ved Vestfoldmuseene.

– Det ble gjort en undersøkelse i 2007, hvor man egentlig skulle undersøke hva som tidligere hang på veggen hjemme hos folk i Bergen, og man skulle ha to sammenligningsbyer. Den ene var Christiania og den andre var Larvik. Da viste det seg at mellom 1695 og 1795 så hang det mer kunst på veggen hos larviksborgerne enn det gjorde i Bergen. Larvik lå på linje med Christiania. Det er ganske oppsiktsvekkende.

Et par hundre år senere er Larvik fremdeles en kommune som legges merke til på kulturfronten. I 2019 kom Larvik på andre plass da Norges beste kulturkommune skulle kåres. Men virksomhetsleder for kultur og idrett – Bård Jacobsen – er klar på at det ikke er han eller leder for kulturavdelingen Camilla Svendsen som skal ha skryt for dette.

– Vi har et stort mangfold i Larvik, og dette er ikke noe som har kommet over natta, men noe som er bygget opp over lang tid. Det er ikke Camilla og jeg som skal ha æren for dette, det er det Larviks befolkning som skal ha all honnør for.

Mer om kultur i Larvik før og nå kan du høre i den første av Larvikspodden Vi350s Kulturbyen-podkaster.

I studio finner vi Geir-Atle Johnsen og Kjetil Vold. Produsent Virvel AS, lyddesign Geir-Atle Johnsen.