Gå til sidens hovedinnhold

«Høyre er hovedmotstanderen»

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tittelen er en overskrift fra Larvik Arbeiderpartis strateginotat for valgkampen. Både Solberg – Støre-duellene og Arbeiderpartiet i Larvik sine utspill og markeringer hadde samme tonen.

Det var altså ikke mye i valgkampen som tydet på at Høyre og Arbeiderpartiet var kjærester på si. Er det da rart at folk ble overrasket? Jeg ble for så vidt ikke det. Men ble overrasket at de turte.

Fra jeg deltok i min første store politiske klassekamp, da Norge sa nei til EEC i 1972, har jeg ment at Arbeiderpartiet er et høyreparti i fåreklær. Mine erfaringer fra Jern og Metall i årene etterpå da Arbeiderpartiet prøvde å være en propp i kampen for å bevare arbeidsplassene i skipsbyggingsindustrien, var at det var mange radikale i AP på gulvet, men toppen kunne like godt vært med i Høyre. Da Gro Harlem Brundtland fikk kuppet Norge inn i EØS i 1994, var dette bare det endelige beviset.

Men det er noe underlig med Arbeiderpartiet, til tider slår de til lokalt, som da de var med å sørge for at barnehagene til iVekst ble kjøpt av kommunen og ble profittfrie. Andre ganger blir man sjokkert, som da Høiseth signerte oppropet for høyhuset til Grand.

Nettopp denne muligheten til å bevege Arbeiderpartiet, fordi de har støtte fra folk som vil at AP skal te seg som et arbeiderparti, er grunnen til at jeg ønsket meg en ordfører fra Ap eller SP etter dette valget – ikke en fra Høyre. Absolutt ikke en fra Høyre.

Så gikk Arbeiderpartiet bak ryggen på dem de vanligvis samarbeider med, og viser hvem hjertet banker mest for. Da gir jeg ikke fem øre for formuleringa i nevnte strategidokument om at Ap skal være «systemkritiske». (Sjekk hele notatet når ØP offentliggjør det.)

Så skriver Lars Ueland Kobro et leserbrev i ØP (28/9) med overskrifta: «Nå må dere slutte å sutre!»

Vi er altså i gang igjen. De som er kritiske til makta, være seg når det gjelder å bygge hotell på folkets strand på Batteritomta, høyhuset til Grand som vil ta utsikten fra dem i skyggen eller at sentrum skal graves opp, blir kalt sutrete. Det er en liten gjeng med maktlojale som i et par tiår har dyrket denne sporten med å nedprate dem man er uenige med.

Slike karakteristikker av politiske motstandere ville forhåpentligvis blitt klubbet ned i kommunestyret.

Det var 40 % på Ap sitt medlemsmøte som var uenig i Aps valg av Høyre. Det er et stort mindretall. Det gir håp.

Kommentarer til denne saken