Sola stråler fra skyfri himmel over klatreparken Høyt & Lavt. Klokka er rett før 10, og de aller første gjestene for sesongen 2020 rusler inn til billettbua. Alle har bestilt plass på forhånd. Puljer på 30 slippes avgårde hver halvtime, og hygiene- og opplæringsrutinene er ekstra stenge i år.

– Vi er veldig sugne på all slags aktivitet. Det er godt å finne på noe annet enn det hjemlige, sier Ole Jørgen Solli (37) fra Steinsholt, og lar det skinne igjennom at det er fint å finne på noe nytt.

Han har kjørt noen få kilometer fra der han bor, og har med seg datter, søster, nevø og svoger. Datteren Victoria og fetteren Storm har begge fått sesongkort til parken i julegave. Nå skal gavene tas i bruk.

– Dette er en veldig familievennlig aktivitet. Vi har vært spent på når det skulle åpne, sier Rikke Røsholt (30).

LES OGSÅ: Nå har aktivtetsparkene fått svar. Sånn blir sommeren!


Lardal bedre enn Holmenkollen

Spente på åpningsdato er det mange som har vært.

– Vi har egentlig ventet helt siden 1. april, og nå har vi sittet i bilen på parkeringsplassen og ventet i 45 minutter, ler Siv Børven Moberg (47), som opprinnelig er fra Larvik, men nå bor på Fornebo.

Hun og sønnen Espen (10) har besøkt klatreparken mange ganger, og Espen fikk sesongkort fra besteforeldrene i Larvik til jul.

– Vi pleier å klatre først, så kjører vi til Larvik og besteforeldre, og så klatrer vi mer når vi drar hjem igjen, forklarer Siv.


Hun tror at det blir ekstra mange besøk i Lardal de neste månedene.

– Det blir en hjemmesommer, så da gjelder det å finne på ting her. Dessuten er denne parken den aller beste. Det finnes en Høyt & Lavt-park i Holmenkollen også, men den er ikke like bra og variert som denne.

– Kjenner dere på skepsis i forbindelse med koronaviruset?

– Nei, vi har med egne hansker, det er anbefalt. Dessuten har vi Antibac i lomma og skal holde avstand til andre. Jeg stoler på at de ikke hadde åpnet hvis de ikke hadde hatt god styring på dette, sier hun.

Sov i et tre

Familien Morgenstierne og Rieber-Mohn fra Tjøme var også tidlig på'n for å få en god start i parken.

– Vi har faktisk vært her i natt, sier mamma Ellen Morgenstierne, og forklarer:

– Vi har sovet i en av tretopphyttene her nede, sier hun og peker mot Lågen.

– Det var veldig komfortabelt, både med bad og god seng.

Tretopphyttene er under ferdigstillelse, og gjennomgår er testperiode nå før åpning til sommeren. Det forteller Amund Melås, daglig leder på Høyt & Lavt, til Østlands-Posten.

– Da skal vi invitere dere for å lage en reportasje, smiler han.

Ledelsen i klatreparken er kjempeglade for å være i gang, og legger ikke skjul på at det har vært noen spennende uker.

– Vi gjorde mange forberedelser i mars. I april hadde vi noen permitteringer, men vi valgte å gi gass før vi roet litt ned, sier gründer og konsernsjef i Høyt & Lavt-gruppen, Hans Christian Wilson.

– Nå er det godt å være i gang. Ikke minst med tanke på våre 40 sommeransatte, som har kjent på uvisshet. Vi håper nordmenn har lyst til å bruke aktivitetene og fasilitetene som finnes her i landet denne sommeren.

I fjor hadde parken i Lardal 25.000 gjester.

– Det er umulig å si hvor mange det blir i år. Alt er veldig usikkert, samtidig så hersker optimismen, sier Wilson.

LES OGSÅ: Har hatt 1,2 millioner gjester på ti år


40 unge med sommerjobb

Rundt ti av de sommeransatte var på jobb lørdag, i tillegg til flere fast ansatte. Alle var drillet i nye rutiner, og loste gjestene av gårde i løypene med smil og hjelpsomhet.

Parkansvarlig Kaia Mikkelsen Næss (19) fra Kvelde smilte som ei sol, og lykkelig for å være i sesongjobb.

– Jeg ble urolig da alt ble stengt ned i mars, men jeg har hele tida hatt trua på at det kommer til å gå bra, Jeg trodde vi kom til å åpne etter hvert, sier hun.

Silje Knotten (23) fra Svarstad er avhengig av sommerjobb for å spe på inntektene som fysioterapistudent.

– Det var veldig godt å få nyheten torsdag om at vi skulle åpne. Høyt & Lavt er veldig flinke til å forberede seg, lage planer og risikoanalyser, så jeg har tenkt at det kom til å ordne seg. Nå er alt klart, sa Silje Knotten.