Kulturvarierte innslag under markeringen av 30-årsjubileet

VARIERT: Det var flere flotte kulturinnslag under 30-årsjubileet til navnedagen i Larvik som ble markert lørdag i Munken. Her fremfører Larvik Barne -og Ungdomsteater en scene fra skuespillet «Narnia».

VARIERT: Det var flere flotte kulturinnslag under 30-årsjubileet til navnedagen i Larvik som ble markert lørdag i Munken. Her fremfører Larvik Barne -og Ungdomsteater en scene fra skuespillet «Narnia». Foto:

Det ble mange flotte kulturelle innspill når 30-årsjubileet for navnefesten i Larvik ble arrangert på Munken.

DEL

Det har gått 30 år siden den aller første navnefesten i Larvik ble avholdt på Sjøfartsmuseet. Larvik ble på flere måter en pionér for den borgerlige seremonien, og var dessuten den første byen i Vestfold som tilbød et alternativ for den kristne dåpen.

MASSE MUSIKK: HumLa sørget for mange flotte musikalske innslag under arrangementet.

MASSE MUSIKK: HumLa sørget for mange flotte musikalske innslag under arrangementet. Foto:

Odd Stene Møller satt som leder i Larvik lokallag i 1988, og ble fort inspirert av lokallaget i Gjøvik, som arrangerte den første navnefesten i Norge. Etter å ha foreslått noe lignende for sitt eget lokallag, fikk det svært bred tilslutning, og dermed var det i gang.

LES OGSÅ: Feirer 30-årsjubileum for navnefest lørdag

Trenger et alternativ

I dag er den humanetiske tankegangen i medvind, og statistikken viser at flere og flere foreldre markerer barnets begynnelse på livet med navnefest fremfor dåp.

– Vi lever nå i et flerkulturelt samfunn der stadig færre mennesker tror på Gud. Derfor mener vi det er viktig å kunne ha et tilbud til dem som velger en livssynsnøytral markering av livets milepæler, forklarer nestleder i Human-Etisk Forbund i Vestfold, Liv Grøtterud.

LES MER: Foldvik Familiepark kan vinne «Oscar» i reiselivsbransjen: – Vi er nok ganske underdogs

Sang og musikk

Videre forteller hun at arrangementet rundt 30-årsjubileet også i stor grad handler om å hylle de frivillige som lenge jobbet for å kunne få til humanetiske seremonier i regionen.

HOLDT TALE: Linus Dahl Andersen pleier å lese opp dikt i anledning navnefester.

HOLDT TALE: Linus Dahl Andersen pleier å lese opp dikt i anledning navnefester. Foto:

Lørdag ettermiddag sto dørene åpne for alle og enhver som ville bli med på feiringen. Det hele ble innledet med åpningssang fra byens lokale, humanistiske kor, Humla. Truls Eskelund, leder av Larvik og Sandefjord lokallag, ønsket deretter velkommen. Senere på ettermiddagen fulgte enda mer sang fra Humla, samt et par teaterinnslag fra Larvik Barne – og Ungdomsteater, diktopplesninger med Linus Dahl Andersen og festtale fra Lars Martin Myhre.


Får velge selv

Det ble et meget variert program med masse sang og musikk i en koselig atmosfære. Til slutt ble det en overraskelse til et par tidligere navnebarn. Søstrene Thelma (8) og Carmen (4) Bjørnefjell ble invitert opp på scenen og mottok både blomst og gavekort.

– Vi ville ha en livssynsnøytral markering av jentenes fødsel, blant annet fordi vi har ulik tro i vår familie. Vi tenkte at dette kunne være et godt alternativ og en fin løsning, for da kan jentene selv avgjøre hva som føles rett å tro på når de blir eldre, forklarer mamma Kaja Bjørnefjell avslutningsvis.

NAVNEBARN: Her får navnebarna (f.v.) Carmen (4) og Thelma (8) Bjørnefall en fin overraskelse.

NAVNEBARN: Her får navnebarna (f.v.) Carmen (4) og Thelma (8) Bjørnefall en fin overraskelse. Foto:


Artikkeltags