Gå til sidens hovedinnhold

Nye regler for hunder på utenlandsreise

Artikkelen er over 4 år gammel

Fra nyttår gjelder nye og skjerpede krav til behandling av hunder før de tas med fra utlandet til Norge. Kravene gjelder også på dagsturer til Sverige, og Mattilsynet ber folk vurdere om hunden kan bli hjemme.

(Tønsbergs Blad)

De nye kravene er laget for å hindre at parasitten revens dvergbendelorm skal etablere seg i Norge. Parasitten er ufarlig for hund og rev, men kan være dødelig for mennesker om de smittes, opplyser Mattilsynet.

Hovedpoenget i de nye reglene er at hunder som tas med på utenlandsreise, må behandles for parasitten i utlandet, før den tas med tilbake til Norge. Behandlingen må gjennomføres mellom 24 og 120 timer før innreise til Norge. Den må gjennomføres hos veterinær, som også må bekrefte behandlingen i hundens kjæledyrpass.

Dersom du kun reiser innenfor EU/EØS-området, kan hunden behandles to ganger med minimum én og maksimum 28 dagers mellomrom før avreise. Det må videre gis behandling etter hjemkomst. Også dette må bekreftes i kjæledyrpasset av veterinær.

– Du må nøye vurdere om hunden behøver å være med på korte turer, altså noen få timer, eller om den kan bli hjemme i Norge, sier seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

Hvis du reiser direkte fra et land der revens dvergbendelorm ikke finnes, som Storbritannia, Irland, Finland og Malta, trenger du ikke behandle hunden.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.