Bare én hund fra Larvik er bekreftet obdusert

Det er stort engasjement i sosiale medier knyttet til at flere hunder dør av ukjent årsak.

DEL

Flere veterinærer har de siste ukene fått inn hunder med alvorlig diaré. Årsaken til sykdomstilfellene er ikke kjent, men Mattilsynet anbefaler hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Obduksjon av de tre første hundene har foreløpig ikke gitt svar på årsaken til at disse tre hundene døde, men Veterinærinstituttet opplyser at samtlige hadde tydelige tegn på alvorlig tarmsykdom.

I sosiale medier koker det med bekymring og redsel, samt både riktige og uriktige opplysninger.

Flere påpeker at mer enn en hund fra Larvik er obdusert, men så langt vi vet nå, er det kun en hund bosatt i Larvik som er obdusert.

Veterinærinstituttets kommunikasjonsdirektør Asle Haukås bekrefter at kun ett tilfelle fra Larvik er obdusert.

LES OGSÅ: Advarer mot sosiale medier-råd om hundesykdom

– Vi har obdusert én hund fra Larvik i dag. Totalt er 10 hunder obdusert ved veterinærinstituttet og veterinærhøyskolen, men altså bare én fra Larvik, forteller Haukås.

Noe av grunnen til at flere opererer med at mer enn en hund fra Larvik er død, kan komme av at en valp fra en lokal oppdretter skal være en av de avdøde hundene bosatt i Oslo.

Råd til hundeeiere

– Mattilsynet anbefaler nå generelt hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem. Når hunder luftes bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parken så lenge situasjonen er uavklart, sier Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet.

Hunder som viser sykdomstegn bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig. Hundeeiere bør følge de rutinene for vaksinering som veterinæren anbefaler.

LES OGSÅ: Minst 20 hunder kan være døde av ukjent sykdom: Hundearrangementer i Sør-Norge avlyses

Anbefalingen om å unngå nærkontakt med andre hunder, innebærer at hundeeiere bør gjøre en selvstendig vurdering av om de skal delta på dressurkurs, utstillinger, jaktprøver og lignende som innebærer tettere ansamlinger av hunder, inntil denne saken er avklart.

Hundeeiere som skal til veterinær bør også unngå nær kontakt med andre hunder, og ved mistanke om alvorlig sykdom bør dyreeiere henvende seg til klinikken før hunden tas med inn, slik at smittereduserende tiltak kan iverksettes fra klinikkens side.

Artikkeltags