Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Etter min mening er Lan Marie Berg en av Norges modigste politikere. Hun er en av våre fremste talspersoner i en av vår tids viktigste saker, miljøsaken, men at hun i det hele tatt står oppreist etter all hetsen, truslene og stygge kommentarene som hagler inn, er nesten ikke til å forstå.
Denne uka fikk Norges olje- og energiminister Tina Bru (H) nok. I et innlegg på Facebook bruker hun ord vi sjeldent ser en statsråd gjør: «Jeg orker ikke mer. Virkelig. JEG ORKER IKKE MER! Nå er det faen meg nok. Hold kjeft!». Bru var sjokkert over stormen av hat som Berg fikk mot seg. Selv om de ikke kjenner hverandre og er uenige i mange, politiske saker, var det på tide å ta igjen. «Hvordan Lan Marie engang orker å holde ut kan man virkelig lure på. Jeg hadde vært ferdig for lenge siden om jeg skulle levd med dette. Jeg kjenner ikke Lan Marie, men hun er åpenbart en sterkere person enn meg. Og ære være henne for det», skriver olje og energiministeren.
Det var redaktøren i Filter Nyheter, Harald S. Klungtveit, som først publiserte et utvalg eksempler på Facebook i helga på hvordan Lan Marie Berg hetses. En av kommentarene er skrevet av en mann fra Larvik: «Nei, skad ho for livet, så hu verken kan snakke, bevege armen eller gå», skriver han. Det er bare en av mange forferdelige kommentarer, flere er så drøye at det rett og slett ikke føles riktig å gjengi det. Folk vil se henne i gapestokk eller galge og kaller henne ekkel, tilbakestående, syk, eller landssviker. En annen skriver at hun bør ryddes av banen for alltid.
Hva i all verden får voksne mennesker til å sette seg ned foran tastaturet og spy ut drapstrusler, rasisme og ønsker om å skade en politiker de er uenige med?
Det er garantert andre politikere som opplever hets og trakassering, men jeg tror Berg får mer stygge kommentarer enn de fleste. Hun står for en miljøpolitikk som er provoserende for mange, hun er en ung kvinne og hun har et «ikke-vestlig» utsende. At hun ber oss om å legge om livene våre, blir tydeligvis for mye for særlig middelaldrende menn som meg. At en dyktig og kunnskapsrik politiker kan vekke slike reaksjoner, er en skam og dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre.
Kvinner under 30 er hardest rammet av hat og trakassering på nett, ifølge en ny rapport fra Likestillingsombudet. Rapporten blir presentert i neste måned og der står det at «altfor mange avstår fra å ytre seg på grunn av hat, trakassering og den negative tonen i debattene». Rapporten baserer seg på en spørreundersøkelse blant 2031 Facebook-brukere, gjennomført våren 2020 av analyseselskapet YouGov. Ifølge rapporten, som blir omtalt av NRK, er det kvinner under 30 år som er hardest rammet av netthets. Menn skal stå bak to av tre hatefulle kommentarer og kvinner opplever også mye mer hets på grunnlag av kjønn enn menn. Jeg vet ikke om det står noe spesielt i rapporten om unge, kvinnelige politikere, men det aner meg at de får ekstra hard medfart.
Jeg er en priviligert, middelaldrende mann som slipper lett unna på sosiale medier, men jeg er pappa til fire jenter som jeg ønsker sterkt skal ha meninger og engasjere seg i samfunnet. Vi har snakket om politisk engasjement og hvor viktig det er at noen tar på seg politiske verv, men jeg er også livredd for hvordan debattklimaet skal påvirke ønsket om å engasjere seg. Hvor går grensa for hva særlige unge kvinner skal tåle? Vi skylder Lan Marie Berg å tale hennes sak og med tydelig stemme gi beskjed om at dette ikke er noe vi aksepterer.
Spørsmålet er hva vi som samfunn gjør med det. Vi har en tendens til å ta ett oppgjør med ting vi ikke liker, før ting sklir tilbake slik det var før. Hvor lenge varer det denne gangen før vi er i gang med en ny runde med hets og sjikane av politikere? Bør vi denne gangen gjør mer enn å være sjokkerte, for eksempel ved å vurdere om straffeloven er god nok for hetsen som kommer i den digitale tidsalderen? Straffelovens paragraf 189 setter grenser for hva man lovlig kan ytre seg om. Hatefulle og diskriminerende ytringer som kan virke truende eller framkalle frykt, kan rammes av loven, sier lederen for Oslo-politiets nettpatrulje, Anne Katrin Storsveen, til NRK. Det er bra at politiet nå skal etterforske kommentarene mot Berg, men hvis det ikke fører til noe enn en etterforskning som blir lagt bort, er det på høy tid å se på lovverket.
Det som er så synd er at kommentarene helt ødelegger den politiske debatten rundt viktige spørsmål. Det tar fokus bort fra den politikken MDG står for, eller oppfølgingen av politiske saker i Oslo som Lan Marie Berg fronter. Den forsøpler en diskusjon som er en av de viktigste i vår tid, nemlig kampen for et bedre miljø og fremtiden for kloden vår. Vi kunne brukt tiden på å diskutere fremtiden vår, men vi bruker den heller på en gjeng som ikke klarer å oppføre seg. Vi kunne snakket om at Oslo er kåret til Europas miljøhovedstad, at kollektivtilbudet har blitt bedre og at antall kollektivreiser nå er flere enn antall bilturer. Oslo kommune opplyser at det er kuttet 200.000 tonn CO₂-utslipp fra 2015 til 2017. Vi burde diskutert om man går for raskt fram og om tiltakene er for inngripene i folks hverdag, eller om partiene som styrer Oslo fører en riktig politikk. Det er flere, store saker i Oslo der MDG, byrådet og Berg har fått kritikk, men diskusjonen rundt disse viktige sakene drukner i hets. .
Oljeminister Tina Bru har rett. Det er virkelig nok nå.