Gå til sidens hovedinnhold

Hva mener egentlig partiene om fylket vårt?

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke lett å bli klok på Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Vil de to partiene gi en skilsmisse til det nye fylket Vestfold og Telemark, eller er den ballen lagt død?

Det har vært en liten storm rundt storfylket vårt etter forslaget om å legge ned musikk-, dans- og dramalinja ved Thor Heyerdahl videregående skole. Det er slett ikke vanskelig å forstå, for når man ønsker å rokke ved et så godt tilbud med en heller dårlig begrunnelse, vekker det selvfølgelig sterke følelser. Nå kan det se ut som kampen har ført fram og at det politiske flertallet i fylkeskommunen redder de kreative linjene i Larvik, men den negative oppmerksomheten rundt forslaget, har også ført til en debatt om fylkets framtid.

Det begynte egentlig med en kommentar i Østlands-Posten, ført i pennen av nyhetsredaktøren her i avisa, Henning Rugsveen. Han mente de var all grunn til å ta fram skilsmissepapirene etter 11 måneder og gå tilbake til de fylkesgrensene vi hadde før 1/1-2020. Det førte til stor oppmerksomhet og mange meninger, blant annet fra sentrale politikere i hele regionen vår.

Og det er her det er lett å bli forvirret. Et av de første leserinnleggene i ØP kom fra lederen i Vestfold og Telemark Arbeiderparti. Truls Vasvik – for øvrig også bosatt i Larvik – skriver blant annet:

«Arbeiderpartiet var imot tvangssammenslåingen av Vestfold og Telemark, og Arbeiderpartiet er like tydelige på hva som skjer om vi får regjeringsmakt neste år. Arbeiderpartiet vil åpne for oppløsning av de fylkene som ønsker det selv», skrev han i innlegget som sto på trykk i ØP.

Det er jo et klart og tydelig standpunkt og Vasvik gjentar med det argumentene som har kommet også fra andre og sentrale politikere i Arbeiderpartiet. Så dukket det opp et annet leserinnlegg, som blant annet er signert av tre sentrale ordførere fra Arbeiderpartiet i Grenland. Sammen med ordfører Erik Bringedal (H) i Larvik, skriver ordfører Hedda Foss Five, Skien, ordfører Robin Kåss, Porsgrunn og ordfører Hallgeir Kjeldal, Bamble (alle fra Arbeiderpartiet) at de heier på det nye fylket.

«Å lansere at fylket kanskje skal splittes opp om noen år gjør det vanskelig å motivere de ansatte, vanskelig å rekruttere og skaper en unødig uro. Vi oppfordrer de som eventuelt er misfornøyd med vedtak i fylkeskommunen om å heller bidra med konkrete forslag til å gjøre det nye fylket bedre for alle», skriver de tre sammen.

Så hva mener egentlig Arbeiderpartiet? Skal partiet, som fylkeslederen skriver, åpne for oppløsning av det nye storfylket eller skal vi heie på det nye fylket, slik de tre ordførerne fra samme partiet mener? Man kan selvfølgelig argumentere for at det kan være takhøyde i partiet, og lov å ha flere meninger, men det er ikke lett å bli klok på hva Arbeiderpartiet mener. Hvis Arbeiderpartiet kommer i regjering, og det kommer en henvendelse fra det nye fylket om å bli løst opp, hva er partiets standpunkt da? Skal de heie på det nye fylket eller gå tilbake til de gamle fylkesgrensene?

Det er heller ikke helt lett å bli klok på Senterpartiet her. Sentrale politikere i partiet er ikke til å misforstå:

«Får Senterpartiet folkets tillit til å sitte i regjering vil vi oppheve alle kommune- og fylkessammenslåinger som er slått sammen med tvang, dersom de selv ønsker det», skriver 2. nestleder i Senterpartiet, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, i dette innlegget fra september i år. Det bør jo være en lissepasning til partifeller i Vestfold og Telemark som har posisjoner og makt i storfylket vårt.

Da debatten startet i forrige uke, spurte avisa Varden fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp) om hans syn. Svaret var følgende: «Min kommentar er at jeg forholder meg til de vedtakene som Stortinget har gjort og at mitt fokus er på å løse de mange oppgavene fylkeskommunen har på en så god måte som mulig.»

Det er godt mulig det er fint at en fylkesordfører, som har ansvaret for de ansatte og driften i fylkeskommunen, å være tilbakeholden her. Det kan til og med være klokt å holde roen når debatten raser. Likevel må man jo spørre om Senterpartiet i Vestfold og Telemark kommer til å gå inn for en oppløsning av fylket ved et regjeringsskifte, slik partiet sentralt åpner for?

Akkurat det spørsmålet bør det være ganske enkelt å gi et svar på.

Kommentarer til denne saken