Om noen uker er det igjen klart for stortingsvalg, og spørsmålet «hva skal jeg stemme?» har på nytt dukket opp i norske hoder. For første gang hos meg også. Som 18 åring er dette første gang jeg skal ta et valg som ikke bare påvirker meg selv, men faktisk hele Norges befolkning. Problemet er at jeg ikke vet hva jeg skal stemme.

Med debatter på tv og avisene fulle av informasjon om valget, burde det å stemme riktig parti vært en lett sak. Det er det ikke. Jeg blir mer forvirret etter hver artikkel jeg leser, og hver debatt jeg ser, enn jeg blir opplyst. Jeg hører hva de sier, men forstår ikke hva de mener. Det er akkurat som politikere snakker et språk folk under 25 år ikke forstår. Aldri har ungdommen vært så opplyst og engasjert som nå, men vi trenger konkrete svar. Vi vil vite hvordan vi skal løse klimautfordringene, og hvordan fremtiden vår skal trygges, og da hjelper det ikke at politikerne går rundt grøten. Noen ganger virker det som om politikerne er mer opptatt av å «roaste» hverandre, enn å overbevise oss. Jeg blir ikke overbevist av politikere som hakker på hverandre, eller som sitter i glasshus og kaster stein.

Er jeg naiv hvis jeg stemmer venstresiden, og egoistisk hvis jeg stemmer høyresiden? Det er det jeg sitter igjen med av informasjon når jeg har sett ferdig en debatt på tv. Vi som er unge, og ikke har lært språket for de over 25 år enda, trenger at partiene forklarer på en ryddig og enkel måte hva de mener. Valget 2021 blir omtalt som svært viktig, og desto viktigere er det å stemme riktig. Vi blir oppfordra til å stemme, men hva hjelper det når mange av oss bare kommer til å stemme det foreldrene våre stemmer.

Vår stemme er like viktig som våre foreldres, så hjelp oss å stemme riktig.