Gå til sidens hovedinnhold

«Hva skal Larvik være midtpunkt for?»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Neste år skal Larvik by feire 350 års jubileum. Vi har vokst fra barn til en forvirret ungdom med prøving og feiling. Larvik har i sin raushet rotet bort grunnvoller som tittel «Norges eldste by» med Kaupang, hvalfangstbyen, nasjonalskattene som Fram og Kon tiki, og vært gjennom en lang periode med helt uforståelig lavt selvbilde. Larvik fremstår som umoden, uten en tydelig rolle, eller posisjon for noe som er større enn seg selv. Det blir i våre dager ikke opplevd som spesielt sexy, tiltrekkende eller attraktivt.

Hele Larvik må evne å bli et stort «vi» og stake ut en felles kurs på noe større enn seg selv. Dette vil først skje når Larvik kommer seg ut av puberteten og hjernen evner å prioritere det som er best for hele kroppen. En kropp er som et vakkert musikkinstrument. Det fungerer kun når alle delene er enige i hensikten og ambisjonen om å skape vakker musikk, og har en eller annen som stadig utfordrer til full utnyttelse av instrumentets potensial.

Jeg mener Larvik nå er overmoden til å ta på seg mer ansvar. Larvik er som en diger rotknoll som strutter av energi, mening, historie, mot og ressurser, som verker etter vekst, men mangler felles fremtidsbilde av hva den skal bli. Denne knollen blir ikke utfordret til sitt potensial før den havner i god jord hvor den endelig kan realisere seg selv og gi frukt. Det gjør meg derfor vondt å se på at Larvik gang på gang skuffer denne rotknollen. Hvorfor er det ikke tillit og mot nok til store visjoner som inviterer flere til å delta. Hvorfor er Larvikingen så redd for å bryte glasstaket? Det er der oppe mirakler blir mulig og tiltrekningskraften øker for å få de attraktive arbeidsplassene og arbeidstakerne. Men det hele begynner med tro på seg selv, tillit og ambisjoner.

Mitt håp for rotknollen Larvik er nå den brede prosessen rundt den politiske visjonen om «Midtpunkt» som Høyre, Arbeiderpartiet og Sp har samlet seg rundt, men enda ikke lagt innhold i. Jeg er derfor frimodig og inviterer til denne prosessen med noen tanker fra et utføreres ståsted som leder av Larvik By As.

Jeg liker tanken om «Midtpunkt», men det blir ikke potent før vi vet hva vi skal være midtpunkt på eller i, og tillegger det en ambisjon og verktøy for utførelse. Dette må gi retning, energi, være hensiktsmessig, være lett å kommunisere og forstå, og det må engasjere internt og eksternt. Politikerne våre ønsker «Midtpunkt», og har utarbeidet og vedtatt en overordnet plan i en samfunnsdel til den nye kommuneplanen. Denne overordnende planen gir helt klar retning for Larvik med noen av FN bærekraftsmål, som kan fundamenteres på Larviks stolte, pionerånds tradisjon.

Et av de vedtatte bærekraftsmålene er sosial bærekraft. Mitt forslag er å legge ambisjoner i å løfte menneskene i Larvik gjennom sosial bærekraft. Dette vil skape et nytt syn på samarbeid på det vi allerede gjør ved at barnehager, skoler, sykehjem og eldreomsorg, kultur og Larvik by blir verktøy med en felles ambisjon. Ved å jobbe smartere sammen på kryss og tvers kan vi lettere øke integrering, redusere mobbing og ensomhet, og tilføre økt egenverdi gjennom flere og gode møteplasser og opplevelser hvor alle mennesker i Larvik skal få oppleve å være en ressurs og kapasitet. Larvikingen kan kjenne at det er behov for akkurat deg og at du gjør en forskjell.

Som vekstfaktor ønsker jeg å rendyrke et av de andre vedtatte bærekraftsmålene. Dette er en ressurs som Larvik allerede har stor troverdighet på, som kan løftes som en signatur, bli et kraftsenter, eller «cluster» om du vil. Larvik kan med lett og med stor habilitet ta rollen som et opplevd midtpunkt på vann. Larvik har Lågen, Farriselven, Farrisvannet, Farris kilden, utsikt mot horisonten, Norges første by – Kaupang som ble et handlested pga. vann, sjøpionerer innenfor eventyrlyst og ingeniørkunst, ett av landets reneste drikkevann, og et av Norges mest kjente spa-anlegg, som følger en tråd tilbake til begynnelsen av 1800 tallet. Larvik by står på en grunnvannskilde som vi selger på flasker over store deler av verden. Tenk om Larvik med denne troverdigheten kunne ta den ledige posisjonen om å bli et nasjonalt og internasjonalt samlingssted på bærekraftsteknologi på vann. Hva med å bruke denne posisjonen til å arrangere verdens første bærekraftskonferanse med vann som hovedtematikk annethvert år fremover. Larvik kan manifestere det utlandet allerede tenker om Norge og vann. Vi kan søke å tiltrekke oss høyskoler, kompetansebedrifter, og arbeidsplasser med hvite frakker som jobber for å ivareta vann som en global ressurs. Det mangler ikke på plass! Som en kuriositet kan du ved å plassere kommunevåpenet vårt ved siden av det nye fylkesvåpenet faktisk få en oppsummering av den historien om vann jeg ønsker å fortelle.

Jeg har selv merket at ambisjoner innenfor bærekraft gir energi. Jeg er allerede i dialog med bedrifter innenfor bærekraft som kan tenke seg å etablere seg i Larvik i et bærekraftssenter som vil gi flere vinn/vinn effekter når det blir realisert. Da funker det. Det blir nemlig mye lettere og morsommere for andre instanser å henge seg på vår ambisjon hvis den er stor nok og vi evner å kommunisere det. Alle vil være med på vinnerlaget.

Hvis vi i tillegg evner å gjøre det hele med Larviks enorme skaperkraft og pionerånd ser vi hvordan hele kan løses. Hvis vi begynner med disse to bærekraftsmålene i første omgang, vil vi trenge alle, og alle kan kjenne at de er en del av løsningen. Sammen har vi ansvar for å vedlikeholde og videreføre pioneråndskvalitetene til Larviks kommende generasjoner. Det er tross dette fremtidens arbeidsgivere vil trenge. Sammen skal vi skape selvstendige individer som våger å være seg selv og har mot til å være den som endrer. Det er neppe tilfeldig at det nye kommunekartet vårt av hele Larvik faktisk ser ut som en fremoverlent og målrettet Pioner!

Det kan faktisk ikke gå galt når man velger å bli god på mennesker og vann med en ettertraktet menneskelig egenskap som pionerånd. Dette trenger kommunen, fylket, landet og verden.

For å oppsummere det hele er mitt utgangspunkt til en debatt om hva Larvik skal være midtpunkt på følgende:

Larvik skal være et opplevd midtpunkt innenfor bærekraft med internasjonale ambisjoner innenfor vann og sosial bærekraft med den pionerånden vi er kjent for.

Som daglig leder av Larvik by AS evner jeg selvsagt ikke å få til dette alene. Jeg håper derfor at flere ser det enorme potensial vi sitter på, og håper det kan inspirere til tanker om hvordan vi skal lansere en ansvarsfull og voksen Larvik for Norge og verden.

Jeg gleder meg til å skape verdens beste Larvik.

Kommentarer til denne saken