Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer med språket vårt ?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er det kun trendy (moteriktig) å skulle endre språket – kun for endringens skyld ?? Eller vitner det nye språket om både mange historieløse og «hjernedøde» unge og voksne, som kanskje også skyldes manglende kunnskap om både grammatikk og intonasjon (uttale) ? Jeg synes det er både trist og underlig at mange av våre flotte og godt beskrivende adjektiv og adverb i dag er byttet ut til det primitive «SYKT» eller «SJUKT» – nær sagt i alle sammenhenger. Er man virkelig så enkel, at man rett og slett har glemt å bruke f.eks. begrep som ENESTÅENDE, GLIMRENDE, SUVERENT – eller at jenta synger FANTASTISK i stedet for sykt bra ?

Et annet populært begrep som også mange bruker eller misbruker er BÆREKRAFT eller bærekraftig. «BÆREKRAFT karakteriserer økonomiske, sosiale, institusjonelle og miljømessige sider ved menneskelige samfunn, mens BÆREKRAFTIG UTVIKLING er en samfunnsutvikling som imøtekommer dagens forbruksbehov uten å forringe mulighetene for kommende generasjoner til å få dekket sine» (Wikipedia).

Så uttrykk som vedvarende eller holdbart er i denne sammenhengen kanskje ikke trendy nok?

Vår eminente og flotte NRK-korrespondent i USA har en utpreget Østfold-L i talen sin, men så viser det seg at hun er fra Kragerø… Og jeg ble for ca. 5 år siden kalt for SKJELL av en yngre kollega, selv om hun kunne si KJØKKEN på forespørsel. Er det også trendy å skulle uttale tidligere så vedtatte KJ-lyder som SKJ….?? For man går vel ikke til sin gynekolog for å få undersøkt sin KJEDE (ha, ha) eller til sykkelreparatøren for å bytte SKJEDE ??

Og til sist – vår språklige evne til å snakke f.eks. «flytende» engelsk ser ut til å ha synkende prioritet både i skolen og ikke minst hos våre politikere og embetsmenn i utlandet. En reportasje nylig i NRK TV avdekket at intonasjonen og tonefallet under engelsk-undervisningen ikke har så høy prioritet som i «gamle dager», essensen i dag er snarere å kunne ha tilstrekkelig ordforråd for å kunne gjøre seg forstått. Engelsk-læreren i den aktuelle reportasjen var minst like god som våre språk-genier Jens Stoltenberg, Thor Heyerdahl, Petter Solberg og Thorbjørn Jagland. Ett av våre hederlige unntak er faktisk vår statsminister Erna Solberg, som snakker UTMERKET engelsk – og som gjør meg mindre flau på vegne av Norge.

Er det en sånn språk-utvikling vi ønsker framover?

Kommentarer til denne saken