Kan Ap sin «sabla gode plan» plukkes litt i stykker tro? «Vanlige folk først» sa partileder i Ap, Jonas Gahr Støre, til sitt landsmøte nylig. Mange lurer nok i ettertid hvem «vanlige folk» er, for pensjonister som det er flere hundre tusen av i Norge, ble ikke nevnt med ett eneste ord. Eldrebølgen har vi hørt om så lenge, at en skulle ikke tro de var mulig å unngå, nå da mange er i starten på denne. Heller ikke ble Forsvaret nevnt, og det er også selvfølgelig noe en stusser veldig over, da det skal komme «mer forsvar for pengene» – fremfor bygg, mener en å huske forsvarets fremlegg formante i oktober 20. Ap har jo vært delaktig og nedbygget forsvaret, så det kan være derfor. De som bor nær en nedlagt men svært bra militærleir på Haslemoen, forventet sikkert noen tanker rundt forsvar.

Det har blitt stille med klapping for helsepersonell også, en har nesten lyst å omtale dem som en form for frontkjempere som setter eget liv og helse i fare for å hjelpe andre. Og, det er mange flere helter som står i jobb på samme måte. Men lønna er ikke økt så noe monner mot den risiko de tar. At antall uføre nær er doblet, ble nevnt, men hvem er de? Det vil vi finne ut og få på bordet. At det er atskillig flere pensjonister som er «folk» som også må sees, satt nettopp pensjonister og ventet på omtale om, til ingen nytte. Men de kan lytte til Pensjonistpartiet, så får de høre ord i program og handling som gjelder dem.

Vi hørte om de mange syke som skulle få tilpassede jobber i kommunene, og da mistet mange av oss nesten pusten, for hvor skal Ap finne disse arbeidsplassene der kommuner strever mellom store nedskjæringer, samarbeid på tvers av kommuner og nedleggelser av skoler. Hvor hen, Gahr Støre? Er det ikke lureri og villedende å hevde dette?

Det fineste i livet er «helt fri», ja, det kan en enes om, men mange blir ikke helt fri med pensjoner «som faller som stein». Det er nemlig ikke bare økt eksport som «faller som stein». Lave pensjoner tvinger folk til å bli værende i sine leide eller eide boliger pga. en økonomi som ikke tillater annet «helt fri» enn å bare være hjemme. Og full barnehagedekning kunne stått side om side med full boligbygging – av eldreboliger – som Pensjonistpartiet må være frontkjempere for. Retning og verdier vil prege høstens valg ja, men også for retning og valg for «vanlig folk». Og pensjonister er da «vanlig folk» Gahr Støre! Pensjonister også som «folk først» ja, det kan vi enes om. Pensjonistpartiet kan ta saker som at 70 åringer ikke får mammografi, det er slutt på kontroll for livmorhalskreft ved 69 år, og en 70 åring diskrimineres ved å ikke kunne delta i demokratiet som meddommere ved domstolene. Verden går fremover, men ikke saker som dette. Vi tar nettopp saker som dette.

Så får vi se om det ikke blir aldri så lite vind rundt Aps hus også, og deres «sabla gode plan».