Undersøkelsen ble gjennomført i januar 2022 i de fire nordiske landene, Sverige, Norge, Danmark og Finland.

Den er utført av YouGov for Herbalife Nutrition, et stort globalt ernæringsselskap.

– Det er veldig synd at så mange føler at tiden ikke strekker til. Helsefremmende livsstilsendringer kan være enklere å få til enn det folk flest tror, sier Michael Thorp, lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.

LES OGSÅ: Frode (34) gikk ned 126 kilo. Da kom behovet for flere operasjoner.

Ond sirkel og dårlig tid

Ulike hindringer

Dette er de forskjellige årsakene som hindrer vestfoldinger og telemarkingene alle mest fra å være i fysisk aktivitet:


Motivasjon

42 %

Svak selvdisiplin

32 %

Dårlig vær

24 %

Tidsklemme

15 %

Økonomi

13 %

Redd folk vil le av meg

13 %

Kjenner ingen som kan hjelpe meg i gang

11 %

Redd for å mislykkes

10 %

15 prosent av vestfoldinger og telemarkinger mener tidsklemma er årsaken til at de ikke får til tilstrekkelig aktivitet i hverdagen. Legen oppfordrer folk til å tenke over små og enkle grep i hverdagen som kan øke aktivitetsnivået og forebygge overvekt.

– Prøv å gå eller sykle til jobb, velg trappen istedenfor heisen, gå en tur i nabolaget eller sett av fem minutter til en luftetur i løpet av arbeidsdagen. Begynn med det som er enklest for deg, og gå for det lavest hengende eplet.

4 av 10 innbyggere forteller at motivasjonen er et hinder for fysisk aktivitet. Ifølge Thorp er det mye forskjellig som bidrar til å øke motivasjonen.

– Rutiner er viktig. Vi er jo ikke annet enn våre vaner, påpeker han.

Legen har flere eksempler, men trekker særlig fram frokost og nattesøvn.

– Vi ser at det blant annet er altfor mange som dropper frokosten, et viktig måltid som bereder grunnen for dagens energinivå. Det finnes selvfølgelig mange som velger å droppe frokosten, og som får det til å fungere fint, men hele 24 prosent oppgir at de skulle ønske de spiste frokost oftere. Pass på å øke mengden gode vaner – ingenting sikrer aktivitet mer enn at det er blitt en vane, sier

En annen ting som hindrer vestfoldinger og telemarkinger fra å være i fysisk aktivitet, er at de føler seg for trøtte. Hovedgrunnen til dette er for lite søvn.

– Det er viktig å huske på at aktivitet gjerne bidrar til å forbedre søvnen, nettopp fordi det kan gjøre kroppen sliten og gi et større behov for hvile. Dermed kan du havne i en god sirkel og sove bedre om natten. Gode leggerutiner og søvnhygiene er like viktig for en voksen som for et lite barn, sier Thorp.

LES OGSÅ: Matbløffen i norske butikker: – Selvfølgelig er det lureri

Bør være gøy

Ifølge undersøkelsen er 59 prosent av innbyggerne i Vestfold og Telemark ukomfortable på treningssenteret. Thorp mener det er viktig å huske at det finnes mange gode alternativer utenfor treningssenteret.

– Det kan være fort gjort å glemme at mange av apparatene på treningssenteret tross alt er inspirert av aktiviteter ute i det fri. Velg derfor det du liker best. Kroppen vet for eksempel ikke forskjell på om trappetrinnene forseres i en vanlig trapp eller en stairmaster, sier Thorp.

– Erfaringer som gir godt humør og velvære, øker sjansen for at livsstilsendringer vil vare.

Også hver tredje innbygger sier at de trener mer når de har noen å trene sammen med. Derfor anbefaler Thorp at man finner en treningspartner, som kan gjøre det enklere og morsommere å komme i gang.

– Om dere blir enige om en treningsform dere begge liker, kan det fort bli både sosialt og gøy å komme i bedre form. Selv om man ikke må trene på treningssenter, kan det være enklere og mindre skummelt å teste det ut om man er to eller flere om det. Jeg tror mange vil finne ut at treningssentrene ikke er så skremmende likevel, avslutter Thorp.

LES OGSÅ: Slår helsealarm om en rekke kjente matvarer: – De markedsføres massivt