Gå til sidens hovedinnhold

Hvilke tanker har elevene?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For å høre litt tanker fra elevsiden, møtte jeg fire søte, snart førsteklassinger, og to flotte jenter som nettopp har gått ut av 10. klasse. Enya, Tuva, Nora og Ronja har startet på SFO i Kvelde, de blir snart førsteklassinger og har selvfølgelig tanker og forventninger rundt det. Jentene forteller at de gleder seg til å begynne på skolen, de er enige om at det kommer til å bli gøy. Å være minst på skolen kommer også bare til å bli gøy, det er i alle fall ikke skummelt. To av dem har eldre søsken som går på skolen, de har allerede vært innom der flere ganger og er nok trygge på noe av det som venter dem.

De gleder seg til å leke med de andre i klassen og å lære seg å skrive. De er helt sikre på at de liker lekser, og gleder seg til å få lekser og oppgaver på skolen. De er forberedt på at leksene kommer til å være både vanskelige og lette.

De har forventninger og tanker om hva de skal lære på skolen og ramser opp. De skal lære seg bokstaver, ja hele alfabetet. Også skal de lære seg tall. De skal lære seg å lese og skrive. De skal lære å gjøre lekser. Og de skal lære naturfag. Ei av jentene forteller at hun kan noen bokstaver allerede og skriver sitt eget navn, og farmor sitt navn. Ei annen jente forteller at hun faktisk kan telle til 100, og kan alle bokstavene i alfabetet. De har tanker om læreren sin også, og gleder seg til å møte henne. De vet at hun heter Silje. De synes det er viktig at læreren er snill, og at læreren liker dem.

Etter 10 års skolegang har Veslemøy og Celine flere tanker om relasjonen mellom lærer og elev:

En lærer må være god til å lære bort, helst gjøre undervisningen litt morsom og «annerledes». Læreren må ha litt humor, men også klare å være seriøs. Favorisering av elever er ikke greit, alle må inkluderes og møtes rettferdig. Jentene er enige om at det er viktig at læreren liker dem. Det gjelder uansett hvor gamle vi er. Om læreren er oppgitt, bruker navnet til eleven, snakker høyt og med direkte henvendelse, kan det skremme oss litt. De har forståelse for at lærere også kan ha dårlige dager, men ikke hver dag! På spørsmål om de tenker at relasjonen til læreren betyr noe for læringen deres, svarer de; Ja! Det er viktig å føle seg trygg i klasserommet sier de, trygg på læreren. De forteller om opplevelser hvor det har vært vanskelig i relasjonen med en lærer. Da går liksom alt fokuset på å være stresset og redd, redd for hva læreren skal si, spørre om eller gjøre. Da er det ikke lett å konsentrerer seg om å lære fag.

De har begge en lærer de husker godt, en lærer de likte ekstra godt. En av dem forteller om en kvinnelig lærer som hun fikk et nært og godt forhold til. De var like som personer og gikk godt sammen. Læreren var en person som viste forståelse og som hadde humor.

Den andre forteller om en mannlig lærer som hun likte godt. Han var god til å forklare, han gjorde undervisningen spennende ved å gjøre ting annerledes. På en måte som gjorde at vi måtte tenke litt ekstra. Han hadde mye kunnskap. Han hadde humor. Han var tålmodig og rolig i møte med alle elevene, også dem som utfordret. Han satte tydelige grenser, på en god måte. Han ble ikke sur eller sint. Han var bare tydelig. Han viste respekt for elevene, og fikk respekt tilbake. Han hadde god oversikt og tok tak om noen ikke fulgte med. Også var han god til å «sprite opp» hverdagen litt, hver fredag hadde han på seg et nytt slips. «Friday is tieday!» Det er jo sånt man blir litt glad av!

Hvis de skal komme med noen tips til lærerne, må det være å variere undervisningen, ha ulike måter å jobbe på. Høre på elevene, ta oss på alvor. Være rettferdig og vise respekt for alle elevene. Om vi har en god relasjon til læreren, og læreren behandler en annen elev ufint, blir vi utrygge på læreren. Vi må også kunne stole på læreren om det er noe som er vanskelig for oss, da ønsker vi en lærer å snakke med. En som er til å stole på!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.