Kan du tenke deg en rusfri sommer? Lange lyse sommernetter uten giftstoffer i kroppen. God kvalitet på søvn og ingen bakrus når sommermorgenen kommer. En sommer hvor du er sunn både mentalt og fysisk. En nykter og edru person som folk synes det, er flott å være rundt.

Har du lyst til å prøve en sommer uten alkohol? Det kan gi deg mange nyttige erfaringer, og kanskje helsegevinst.

Det kan være fint og leve rusfritt, og noen ganger litt vanskelig. Når det oppleves som alle rundt deg drikker alkohol kan det kjennes ubehagelig å si nei. Kanskje føler du at du blir opplevd som kjedelig eller moralistisk? Kanskje du kjenner få eller ingen som er åpne om at de ikke drikker alkohol? Kanskje mangler du rollemodeller som er edru på fest?

Her er noen råd til deg som vil være rusfri på sommerfestene:

Det kan kjennes trygt å alliere seg med en du stoler på. Finner du en venn som også kan tenke seg en rusfri sommer? Det kan være mange som vil leve rusfritt, men få som tørr å være den første i en vennegjeng som tar valget.

Det kan være lurt å vise litt overbærenhet med dem som velger å ruse seg. Når du er edru og klar i hodet, kan mye som gjøres på fest oppleves komisk og rart. Det er et godt tips å verken ta bilder eller spre fortellinger. Du har et overtak som edru, men bruk overtaket med omhu ellers kan du fort bli en upopulær gjest.

Slapp av og kos deg på fest. Du kan trygt fortelle en dårlig vits, gi noen blomstrende komplimenter eller slippe deg løs i dansen. Gjestene som drikker mye, husker lite og vil være mer opptatt av hva de selv har gjort, enn av hva du gjorde.

Om du ønsker å styrke din popularitet. Er dette et supert tips: fulle folk er dårlige til å ta vare på tingene sine! De både roter og mister. Pass litt på, det er hyggelig gjort. Du får garantert pluss poeng som venn, når du dagen etter festen kan si «Her er telefonen din, du gikk fra den. Jeg tok vare på den for deg».

Når alle rundt deg er fulle og du den eneste som er edru, kan det etter hvert bli kjedelig. Hvor morsomme er egentlig fulle folk? Plutselig kan du befinne deg i en situasjon hvor du føler du må passe på de rundt deg. Det er ikke så gøy. Det kan være lurt å gå hjem før det blir for mye fyll. Tenk på at du vil få en fin sommermorgen uten bakrus.

De fleste som ikke drikker, får mange spørsmål om hvorfor. Det være lurt å forbered noen gode svar og unnskyldninger. Kanskje du kan finne på noe morsomt å si, eller kanskje du bestemmer deg for at «nei takk» er et godt svar og forventer respekt for det.

Kan hende du blir rollemodell for andre som ønsker å være edru på fest. Kan hende vil du erfare at folk blir glad for å se at noen velger vekk alkoholen, at det er det de trenger for selv å velge den bort. Husk at ditt valg betyr noe, og kan gjøre det lettere for andre å ta rusfrie valg. IOGT ønsker deg en god hvit sommer.