Gå til sidens hovedinnhold

Hvor fritt er egentlig fritt skolevalg?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Vestfold har ordningen med karakterbasert opptak, også kjent som fritt skolevalg, vært modellen for opptak til videregående i flere tiår. Når vi i 2020 blir nye Vestfold og Telemark, er det på tide å spørre seg: Hvor fritt er egentlig fritt skolevalg?

I Gjengangeren kan vi lese om 18-åringen Michael, som går på medier og kommunikasjon på Horten videregående. Vel, i allefall til nå. Denne måneden fikk han hakeslepp da han mistet skoleplassen sin på Horten. En søker hadde bedre karaktersnitt, og Michael ble i stedet tilbudt en plass på Thor Heyerdahl vgs. I Larvik.
Nå vurderer han å droppe videregående, og ta et friår. Alternativet er en hybel i ukjente Larvik.

Michaels historie er ikke unik. Nye Horten vgs. er blitt så populær at 22 ungdommer i første- og andreklasse har mistet plassen sin på skolen.

Deres eneste håp er at noen takker nei til plassen de er tilbudt ved den nye skolen.

Jeg har nettopp har fullført videregående. Verdien av at du går i den samme klassen, med de samme lærerne og den samme skolen er ikke mulig å overdrive.

Vi i Vestfold og Telemark Arbeiderparti foreslo, og fikk gjennomslag for, å gi fortrinnsrett til elever i andre- og tredjeklasse når de søker for det neste skoleåret. Det er dessverre for sent for alt for mange. Likevel kan vi ikke sitte stille og se på at elever blir kastet ut av videregående, bare fordi noen andre hadde litt bedre karakter i gym.
Samtidig viser opptakstall at 47 ungdommer fra Hortens ungdomsskoler ikke får plass på Horten vgs. Rettere sagt, de er blitt utkonkurrert av ungdommer fra andre deler av fylket.

I januar i år fortalte elevene Eline og Vegard om at de bekymret seg for om de fikk plass på nye Horten vgs. De fortalte at 10.-klassinger stresset med å få gode nok karakterer, slik at de kunne fortsette på skolen i hjembyen. Som om ikke ungdom sliter nok med stress og press i skolen, kommer dette på toppen.

I flere tiår har vi hatt karakterbasert opptak i Vestfold. Fritt skolevalg, som høyresida kaller det. For nesten 70 ungdommer bare i Horten er fritt skolevalg alt fra fritt. Fritt for sekser-elevene, og ufritt for de som ikke alltid får toppkarakter.

Når ungdom sier vi er bekymra for framtida, er jeg glad for at Arbeiderpartiet lytter. Vestfold og Telemark Arbeiderparti fremmet derfor et forslag i fellesnemnda til det nye fylket, om at vi legger om opptak i det nye fylket.

Vi vil ikke at ungdommer må busses langt av gårde, fordi noen gjorde det litt bedre i kunst og håndverk i 9. klasse enn deg. Derfor foreslår vi nærskoleprinsippet i Vestfold og Telemark, slik at alle har rett til å gå på den nærmeste skolen som tilbyr den linjen du vil søke på.
Samtidig kan vi ikke velte om på hele skolesystemet i Vestfold. Mange skoler, som Re vgs., er avhengig av at elever fra hele fylket søker seg til skolen. Derfor låser vi oss ikke til enten nærskoleprinsippet eller karakterbasert opptak.

Vi i Ap klarer å ha to tanker i hodet samtidig: Retten til å gå på din nærskole og en reell valgfrihet samtidig.
Derfor foreslo vi at elever skal få skoleplass på en skole i din egen kommune, eller nabokommuner. Det vil bety mindre stress med karakterpress og konkurranse mellom oss ungdommer, og mer tid på å skape gode skoler nære folk i hele Vestfold og Telemark.

Med Ap i spissen, og SV, MDG, Venstre og KrF fikk vi flertall for at de som nå begynner i 10.-klasse, skal søke videregående etter denne modellen i 2020.

Høyre og FrP stemte mot, og gikk inn for rent karakterbasert opptak i hele det nye fylket. Til høsten er det fylkestingsvalg, og hva slags skole vi skal ha i det nye fylket vårt er ikke hugget i stein.

Du avgjør.

Om du ønsker en reell valgfrihet, samtidig som vi skaper gode skoler i hele Vestfold og Telemark, må du stemme Arbeiderpartiet i fylkestingsvalget til høsten.

For ja, Michael. «Fritt» skolevalg er noe bullshit.

Kommentarer til denne saken