Hvordan kan økonomisk vekst løse klima- og miljøproblemene?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ja, det er etter min mening det store spørsmålet. Senest i ØP lørdag 15. februar har en politiker fra Høyre hevdet at klima- og miljøproblemene bare kan løses gjennom fortsatt økonomisk vekst. Dette hevdes uten noen videre dokumentasjon for hvordan dette kan være mulig.

At disse miljø- og klimaproblemene har oppstått, kan man selvsagt ikke klandre miljøpartiene eller partiene på venstresiden i politikken for å ha skapt. Snarere bør Høyre spørre seg selv om ikke det nettopp er den politikken de har støttet opp gjennom årene som kan være mye av årsaken til problemene? Derfor bør Høyre i stedet for å klandre dem, heller takke de partiene som forsøker å tenke nytt og finne løsninger på disse alvorlige problemene. For «De viktigste problemer som vi står overfor i dag, kan ikke løses med de samme tanker, som vi brukte da vi skapte dem», som Albert Einstein skal ha bemerket på sine eldre dager.

Eller som Adam Smith skrev i Nasjonenes velstand (1776): Som følge av sløvheten som er en naturlig effekt av et komfortabelt og trygt liv, er grunneierne ofte ignorante og har dessuten mistet de mentale evner som skal til for å forutse og forstå konsekvensene av en hvilken som helst offentlig regulering. - Og til nå har ikke jeg sett noen virkelig forklaring på hvordan Høyre mener å kunne redde miljø og klima gjennom fortsatt økonomisk vekst og videre høyt materielt forbruk. Det tror jeg heller ikke avisene har sett, men det pussige er at de heller ikke virker særlig interessert i å stille kritiske spørsmål om dette.

Dog har jeg festet meg ved at Høyre mener at det er ditt og mitt arbeid som utgjør nasjonalformuen vår, og at det er arbeidskraften i Norge som er grunnlaget for velferden vår. Dette bør de holde fast ved og forsøke å fremme et arbeidsliv som gir alle tilstrekkelige inntekter, uten at dette fører til utslipp av klimagasser eller forurensninger eller til forbruk av knappe naturressurser eller ikke-fornybar energi.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.