Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor bruke tid på lokalpolitikk?

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

I mange år har jeg hatt lyst til å engasjere meg i politikk, men tidsklemma, videreutdanning, tanker om at jeg er for utålmodig, har for lite kunnskap, ja unnskyldningene har vært mange. Men til slutt var liksom tida inne. Før jeg visste ordet av det stod jeg som nummer to på lista til Larvik SV. Når stemmene var talt opp fikk vi to representanter i kommunestyret og for meg var det for seint å snu.

Det var selvsagt en stor nedtur da Ap vendte ryggen til SV og slo seg sammen med Høyre og SP. Opposisjonen befinner seg i realiteten i en håpløs situasjon siden motsetningene ideologisk er så store. SV (2) + Rødt(1) = 3 sosialistiske representanter, Frp (6)+ Krf (2) + V (1) er ni borgerlige på helt motsatt side. Bedre Larvik (5) jobber fra sak til sak uten en tydelig ideologi, i tillegg har vi MDG (1) + en politisk uavhengig, totalt 19 sprikende stemmer mot posisjonens 22.

Når de to største partiene slo seg sammen på tvers av ideologiene, drepte de samtidig opposisjonens muligheter til å være en reell opposisjon. I forrige periode ble det foreslått fra Høyre å lønne en opposisjonsleder med halv ordførerlønn. Det forslaget har de ikke tatt omkamp på, forståelig nok.

Likevel prøver vi å jobbe sammen i enkelte saker, men det skal innrømmes at følelsen av avmakt kan svinge innom med jevne mellomrom.

Slitasjen på representantene i de små partiene er ganske stor. Det er ikke mange å ta av, og de fleste har full jobb og flere tunge verv, samtidig som man prøver å holde seg oppgradert i egen partiorganisasjon og bidra lokalt. Kronikker og leserbrev skal holde velgerne våre varme og snart er det valgkamp igjen.

Er det verdt det? Har det noen verdi å sitte med nesa i dokumenter i timevis før møtene? Er det verdt det å sitte i møte en varm forsommerkveld på Sliperiet eller på hjemmekontoret og holde fokus til kl 21.30. Er det verdt det når du brenner for miljøsaken og jordvern og noen maler på den samme saken i møte etter møte og til slutt får med seg flertallet på at dyrkbar mark plutselig ikke er dyrkbar lengre. Er det verdt det når vi gang på gang taper de sakene vi synes er viktigst, forslag som kan hjelpe de svakeste, bidra til fulltidsstillinger i helsevesenet, som kan sikre natur og miljø, og som bremser den økende privatiseringen?

Jo, det er verdt det. Det er viktigere enn noen gang å ha de stemmene, de mulighetene til å fremme forslag, å kunne stemme imot det du mener er feil. Å være kritisk fra talerstolen, stille spørsmål og peke på konsekvenser. De som stemte på de små partiene visste at vi har lite makt, og den ble betydelig redusert med dagens maktkonstellasjon, men vi kan ikke gi oss.

Flere kvinner har stått fram og fortalt om belastningen det er å være politiker i en liten by. Fra SV-benken kan det meldes at det går helt fint, selv om man har sterke meninger og er synlig til tider. Det er derimot en stor skam at en spesiell avdeling i kommunens administrasjon har fått gjennomgå både fra talerstolen i formannskap, kommunestyret og i avisa, på bakgrunn av at private tiltakshavere ikke alltid får det som de vil. Politikk handler jo om fordeling av goder og byrder, og noens goder blir ofte andres byrder. Slik kan det også bli når lover og regler skal følges. I plan og byggesaker blir det kanskje ekstra synlig.

Å drifte en kommune er en enorm oppgave. Det har vi heldigvis flinke fagfolk til å gjøre innenfor de trange rammene politikerne både lokalt, og ikke minst sentralt har gitt dem. I tillegg skal kommunen få ned klimagassutslipp, beskytte natur og artsmangfold, legge til rette for næringsutvikling og boligbygging, sikre gode oppvekstsvilkår og muligheter for alle til å bruke kulturtilbud, fritidstilbud og adgang til naturen.

Det er flott og givende å ha en stemme i et hovedutvalg og kunne samarbeide med andre utvalgsmedlemmer om viktige saker og gode ideer på tvers av partiene. Det er også verdt det når en god debatt gjør deg sikker på at du stemmer riktig.

I hovedutvalget i kultur, miljø og næring arrangerte vi denne uka et seminar der byutvikling var tema. Et tverrpolitisk samarbeide mellom politikere og administrasjonen. Tenk å få lov til å være med å mene noe om hvordan byen vår skal bli ut fra de plandokumentene som foreligger! I tillegg til en dyktig administrasjon har vi grupperinger som for eksempel Larvik byutviklingsforum. Denne uka har de ute stolper med kart og ulike forslag i sentrum som er linket opp til plandokumentene. Et flott og inkluderende tiltak.

Jeg har også fått lov å være med i styringsgruppa for Midtpunkt Larvik, en oppgave jeg ser fram til å bruke tid på. Å drive med lokalpolitikk er lærerikt, det er frustrerende, det er slitsomt, men også givende og interessant og det er en ære. Men for å skape en inkluderende by som inviterer til samskapning og utvikling, en by som er for alle og ikke for de få, trenger vi at enda flere engasjerer seg.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.