Gå til sidens hovedinnhold

I år har Bjørn laget julehefte for lågendølen og laksen

– I årets utgave av juleheftet Lågendølenes Jul, har Lågen og laksen fått en stor plass. Naturlig nok, siden elva på en måte er hovedpulsåren i Lågendølenes liv, sier Bjørn Bergene, som er stolt utgiver.

Han forteller at årets julehefte byr på fortellinger om blant annet gullsmed Felumbs rolle i laksefisket, om den eldgamle båttypen Lågaprommen, om et interessant forsøk med elveperleproduksjon og en litt vitenskapelig betraktning omkring Lågendalens signaturrett, laksesuppa.

– I tillegg har årets gjesteforfatter Dagfinn W. Ellefsen, helt nede fra Torstrand, skrevet en høyst leseverdig historie om 50 – og 60-årenes store «laksekrig» ved elvemunningen, forteller Bergene.


Hvalfangst og Lågendalen

– Også litt av hvalfangsthistorien har fått plass i årets hefte, siden juletiden kunne være tung og full av lengsel og savn både for mannfolkene i Sydishavet og dem som satt hjemme, sier Bjørn Bergene, og byr på en sjølopplevd beretning fra hvalkokeriet «Sir James Clark Ross».

Ellers er det lokalt stoff som preger juleheftet. Historier om nisser og skrømt, saftige fiskeskrøner, gammel dialekt og ordbruk, selskapelighet og julegavetrøbbel.

– Det har blitt en slags årviss tradisjonen i Lågendalen med dette juleheftet. Det er tredje året jeg gir det ut, og de som vil, kan kjøpe det hos Larviks bokhandlere og i alt av butikker i Lågendalen, opplyser Bergene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.