Østfløyen og borggården skal åpnes, og alle barn som har lyst, kan få være med på en jakt som har noe med påsken å gjøre. Fra Herregården og ned til Tollerodden har de unge fått en viktig oppgave å bryne seg på. Den handler om et frekt tyveri. Men først:

– I år inviterer vi til et nytt og spennende påsketilbud til hele familien. Vi byr på en klassisk påskeeggjakt for barn, sier Lisbeth Angeltveit i Larvik Museum.

Små, fargerike påskeegg kan oppdages rundt i Herregården, for små jegere som er ute på oppdagelsesferd. Og hvis det blir strålende vær, kan det fort bli en braksuksess for hele familien. Foreldre eller besteforeldre kan se jubileumsfilmen om Larvik fra 2021 eller sitte i kafeen mens barna er på påskeeggjakt.

Det vil også være mulig å lage påskekort. Barn i alle aldre kan gjøre som i «gamle dager», lage et påskekort og sende med et hyggelig dikt fra hemmelig avsender. Klarer mottaker å gjette hvor det kommer fra?

LES OGSÅ: Tatt fullstendig på senga: - Det har tatt helt av. Nå står folk på venteliste for å sikre seg ett

Årets digitale påskemysterium

Larvik Museum har en utfordring til de større barna også.

– Det har seg nemlig slik at vi trenger hjelp til å løse årets digitale påskemysterium, forteller Ane Ringheim. Sammen med kollega Aleksander Vågen Oxholm har hun laget et nytt påskemysterium, som løses med digitale hjelpemidler på smarttelefonen.

– Vi laget det første fysisk-digitale påskemysteriet i byjubileumsåret 2021, da vi fremdeles måtte tilpasse aktivitetene til pandemien, forteller Aleksander Vågen Oxholm.

– Det ble veldig populært, derfor har vi fortsatt å jobbe med den type mysterier i år også, fortsetter han.

Året er 1687. Byens borgere har spleiset på en flott sølvkanne som høytidelig skal skjenkes som gave til Ulrik Fredrik Gyldenløve og Antoinette Augusta for å markere tiårsjubileet for bryllupet som fant sted i Larvik kirke.

– Men så skjer det som ikke skal skje: Den tidsreisende tyven får tak i sølvkanna, og på null komma niks har både sølvkanne og tyv forduftet – til 2023! Tyven er likevel så grei at han vil gi den tilbake dersom byens detektiver klarer å finne ut hvor han har gjemt den, lover Ane Ringheim.

Trenger hjelp

Tyven har lagt ut en rekke oppgaver i området mellom Herregården og Tollerodden som skal lede til svar. Og den som finner alle de riktige svarene, finner ut av hvor tyven har gjemt tyvegodset. Den tidsreisende tyven har laget oppgaver som handler om ting som skjer både i Gyldenløves tid og senere.

– Derfor trenger Larviks borgere hjelp fra alle Larviks barn og ungdom – som heldigvis også er tidsreisende. Hvis du løser oppgavene som tyven har laget, kan du reise tilbake til 1687 og gi sølvkanna tilbake til selveste grev Gyldenløve, smiler Ane Ringheim.

Lenke til det digitale påskemysteriet legges ut på museets hjemmeside og Larvik Museums Facebook-side allerede 1. april.

LES OGSÅ: Endelig på plass i Bølgen: – Det er helt utrolig at vi fikk ham til Larvik