TØNSBERGS BLAD: Fredag 1. juli innføres den nye nettleiemodellen i hele Norge, etter et halvt års utsettelse.

En del av målet med den nye modellen har vært å gjøre det enklere for kundene å holde oversikt, ifølge Huseierne. Dette er leddene som bestemmer nettleien din framover:

  • Kapasitetsledd (tidligere kalt fastledd).
  • Energiledd.

Kapasitetsleddet erstatter det faste kronebeløpet på dagens regning, og beregnes ut fra snittet av de tre timene du brukte mest strøm samtidig forrige måned.

Energileddet er fremdeles avhengig av hvor mange kilowattimer du bruker, og skal utgjøre minst halvparten av nettleien. Det som er nytt, er at også energileddet hos enkelte leverandører påvirkes av når i uken og tiden på døgnet du bruker strøm.

Halvparten av nettleien din vil altså være bestemt av hvor mye strøm du bruker samtidig. Den andre halvparten av nettleien din vil være bestemt av hvor mye strøm du bruker totalt, ifølge Huseierne.

Ny nettleiemodell fra 1. juli 2022

■ Fra 1. juli vil nettleien bestå av to deler: Et kapasitetsledd og et energiledd.

Kapasitetsleddet erstatter fastleddet og er et fast månedlig beløp basert på hvor mye strøm du bruker samtidig. Er du flink til å jevne ut strømbruken gjennom døgnet, for eksempel unngår å lade elbilen samtidig som du lager middag eller vasker klær, vil du få et rimeligere kapasitetsledd enn motsatt.

Kapasitetsleddet er delt inn flere i trinn. Snittet av de tre høyeste strømtopp-timene i forrige måned, avgjør hvilket trinn du skal ligge i – og dermed også hva du skal betale.

Har du elbil og lader hjemme, havner du fort på trinn 2 (5-10 kW) eller 3 (10-15 kW). Kostnaden vil variere fra selskap til selskap. Hos Lede koster det 350 kroner måneden på trinn 2 og 494 kroner på trinn 3, inkl. moms.

Energileddet vil som tidligere bli beregnet med en pris per kilowattime. Hos Lede vil prisen være den samme gjennom døgnet, hele året. Dette er valgt for å gjøre prismodellen så enkel som mulig.

Kilde: Lede, BKK, Elvia, Huseierne

Slik blir prisene her

Lede distribuerer strøm til over 200.000 kunder i Vestfold, Grenland og Hjartdal i Telemark og Svelvik i Viken. Under kan du se prisene i de forskjellige trinnene i Ledes kapasitetstrapp.

– For de fleste med en normal leilighet vil situasjonen være som i dag. Har man en elbil eller kanskje et stort svømmebasseng som skal varmes blir forskjellen større, har kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes tidligere uttalt til Telemarksavisa om den nye modellens effekt på lommeboka.

Kapasitetsledd**
Inkl. mva.
Ekskl. mva.

0–5 kW
205,00
164,00
kr/mnd
5–10 kW
350,00
280,00
kr/mnd
10–15 kW
493,75
395,00
kr/mnd
15–20 kW
638,75
511,00
kr/mnd
20–25 kW
783,75
627,00
kr/mnd
25–50 kW
1217,50
974,00
kr/mnd
50–75 kW
1941,25
1553,00
kr/mnd
75–100 kW
2663,75
2131,00
kr/mnd
100–150 kW
3748,75
2999,00
kr/mnd
150–200 kW
5195,00
4156,00
kr/mnd
200 kW –
7365,00
5892,00
kr/mnd

Kommunikasjonssjefen forteller at omtrent halvparten av deres kunder vil havne i den laveste klassen og tar man med de to nederste klassene vil dette inkludere over 90 prosent av kundene.

LES OGSÅ: Bransjen enige om ny modell for nettleie – foreslår å fjerne «månedsmaks»

Hvordan spare?

Under den nye modellen vil altså de av oss som er flinkest til å fordele strømforbruket utover døgnet bli belønnet med lavere nettleieregning.

Endringen er nettopp ment å oppmuntre forbrukerne til å fordele bruken utover døgnet, slik at den samlede samtidige belastningen på strømnettet blir mindre. De som belaster nettet mest samtidig, tar støyten på regningen.

Hvis du ønsker å spare på eget forbruk, kan det være lurt å vurdere å ikke la oppvaskmaskin og vaskemaskin gå samtidig, og kanskje vurdere å vaske klær litt senere på kvelden.

For dem med elbil, vil det ha god effekt å lade jevnt og sakte gjennom natten, da strømprisene ofte er på sitt laveste.

– Dessuten vil det jo være lurt å justere ned effekten når man lader slik at bilen kanskje lader seg opp på seks timer i stedet for tre, sier Omnes i Lede. Da bruker man bare halve effekten per time.

Ifølge Omnes er det panelovner, varmtvannstanken, varmekabler, elbillading, og til dels oppvask, vask og tørk som gir størst utslag på forbruket.

Advarer mot spredt forbruk

Å spre forbruket til tider på døgnet der strømmen er rimeligere, for eksempel på natten, kan dessverre være med på å øke faren for brann, ifølge Brannvernforeningen.

I en pressemelding fraråder foreningen bruk av elektriske artikler som oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel om natten.

– Vår bekymring er at forbrukerne vil havne i en skvis mellom billigere strøm og risikofullt strømforbruk om natten, sier avdelingsleder Mari Bræin Faaberg.

Foreningen advarer også mot å benytte anledningen til å lade elektriske artikler om natten.

– Vi har dessverre registrert flere tilfeller der det begynner å brenne i enheter som står til lading. For eksempel brann i elsparkesykler som lades, sier Faaberg.

– Når man sover har man naturligvis lengre reaksjonstid og vi vil derfor sterkt fraråde lading av denne type artikler om natten. Vær våken og til stede ved lading og når du kjører vaskemaskin og tørketrommel. Det er vårt klare råd, påpeker Faaberg.

Bruk ladevett

  • Lad i rom med røykvarsler.
  • Lad når du er våken og til stede.
  • Les og følg produsentens bruksanvisning.
  • Bruk helst original lader.
  • Lad på et underlag som ikke lett kan brenne.
  • Ikke lad i senga.
  • Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann.
  • Bytt ut skadet utstyr.
  • Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt.
  • Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110.
  • Før du legger deg om kvelden og før du forlater huset:
  • Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av.
  • Sjekk at øvrige apparater og belysning som ikke trenger å stå på, er slått av.
  • Sjekk at ingen ovner, transformatorer eller ladere er tildekket.
  • Sjekk at levende lys er slokket.

Kilde: Brannvernforeningen, IF, DSB