– Jeg synes det er motiverende å jobbe med noe folk kan bruke, som Larvik kan få glede av, sier Linus Rygh (17).

Han går bygg- og anleggsteknikk på Thor Heyerdahl videregående skole og lener seg mot en snart ferdig flåte i den nedlagte fabrikken til Alfred Andersen på Torstrand.

– Jeg kunne gjerne ønsket meg en scene med konserter oppå her, kanskje med servering. Tanken er jo at flåten skal være fleksibel og kunne brukes til ulike typer arrangementer. Jeg tror det blir skikkelig bra.

Jobbe sammen

Flåten er et samarbeid mellom Thor Heyerdahl videregående skole, kulturhuset Bølgen og Larvik kommune.

– For oss handler dette i bunn og grunn om å skape tilhørighet og eierskap til Larvik som vår by, og kulturhuset.

Det forteller avdelingsleder ved Thor Heyerdahl videregående skole, Arne Dag Ous.

– I tillegg er prosjektet et samarbeid på tvers av ulike linjer ved skolen, så det er virkelig vinn-vinn. Dette er et kjempeprosjekt som vi håper vil gi tilbake til byens unge spesielt, men også til andre som tar turen til Bølgen.

– Hva tenker dere at flåten kan brukes til?

– Vi skal sammen med Bølgen se på innhold siden flåten i hovedsak vil ligge der, sier Ous.

– Bølgen er primus motor for programmeringen for bruk. Plattingen og rekkverket skal være fast, ellers er det mange spennende muligheter. Vi har vært innom kafé, restaurant, scene og badstue. Kanskje til og med overnatting. Men dette er ikke endelig spikra og vil variere i åra som kommer. Vi skal ha et møte med Bølgen nokså snart for å snakke om mulighetene i sommer.

Fleksibel bruk

Og her kommer arrangementssjef i Bølgen, Christian Lorentzen, inn.

– Dette er noe vi synes er kjempestas, forteller han.

– Vi har gode erfaringer fra samarbeid med Thor Heyerdahl videregående. Blant annet fra elevforestillingen som har vært hos oss. For mange unge kan prosjekter som dette være en viktig motivasjon.

– Hva tenker dere om bruk av flåten?

– Tanken er at flåten skal ligge i åpningen mellom Bølgen og Fritzøe Brygge, forklarer arrangementssjefen.

– Men når det gjelder hva den skal fylles med er vi fleksible. Det er mange gode ideer allerede, så må vi se hva som fungerer best.

Tålmodig prosjekt

Avdelingsleder Arne Dag Ous understreker at prosjektet er langsiktig.

– I år lager vi fundamentet, den største jobben. Hva som skal stå på flåten neste år er kjempespennende. Dette gir oss og andre et stort rom for kreativitet.

Han inviterer gjerne flere om bord.

– Lokalt næringsliv, lag og foreninger er velkomne til å hive seg på. Bygging av flåten og utrustning med både motor og energi, er spennende og kostbart. Dersom noen har ideer, lyst til å bidra med produkter eller finansiering, så er vi glade for det. Vi er heller ikke fremmede for å leie ut flåten til private arrangementer.

Ny kunnskap

Jana Myhra (18) går i andre klasse på byggfag og har vært opptatt med å designe ulike forslag til måter flåten kan brukes på.

– I starten var det meg og mange voksne i møter, ler hun.

– Det var en ny setting, men jeg har lært masse.

– Hva kunne du ønske deg av flåten?

– Gjerne at den fungerte som en scene, med konserter eller en kafé. Kanskje en vegg på den ene siden formet som en bølge. Det kunne blitt kjempefint.

Opplyst havbunn

Dato for endelig sjøsetting er ikke avklart, men flåten vil være tilgjengelig for publikum allerede i sommer.

– Det har vært mye jobb, men nå er vi over det vanskeligste, sier Isak Magnus Kvivesen (17), som er elev på elektro og datateknologi.

– Vi har arbeidet med ulike typer lyssetting, blant annet ved hjelp av lyskastere som skal lyse opp under flåten, og også ned i havet rundt.

Sammen med Oliver Peewor Johnson (17) har han fått god hjelp av bedriften Fosstech.

– I tillegg har vi hatt læreren vår, samt brukt internett. Det har vært mye nytt å sette seg inn i, men vi tror det kommer til å bli skikkelig bra.