«I det siste møte med ledelsen på høsten advarte jeg dem om at konsekvensen ville bli ordentlig synlig i 2020 hvis ikke dette ble tatt tak i»

SKRIVER OM FRAM: Tidligere sportslig leder Ørjan Berg Hansen.

SKRIVER OM FRAM: Tidligere sportslig leder Ørjan Berg Hansen. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når uflaks, tilfeldigheter og marginer imot eller personlige feil stadig blir en del av forklaringen over tid på hvorfor Fram ikke lykkes i kamp etter kamp og fasiten er 1 poeng på 8 kamper, er det på tide å begynne å se på sammenhengen.

I fotball er det marginer som til slutt er resultatavgjørende. Tillater man seg å tenke at marginer og tilfeldigheter er det samme, er man ute på ville veier. Marginer er ferdigheter, det er de små detaljene som blir avgjørende over tid. Marginene finnes i alle faser av spillet. Det er valgene, presisjonen og centimeterne.

Jeg ser enkelte babler om at Fram har for mange unge spillere, eller at spillerne ikke er gode nok, eller at Fram har så lavt spillerbudsjett i forhold til de andre lagene. Dette er ikke korrekt. Spiller for spiller bør Fram være på øvre halvdel, spillerbudsjettet er høyere enn tidligere og omtrent på gjennomsnittet i Fram sin avdeling. Gjennomsnittsalderen er også høyere enn de siste 2 årene og skiller seg ikke fra gjennomsnittet i avdelingen.

I fjor høst meldte jeg fra til klubben om at jeg etter sesongen ikke kunne bli med videre fra 2020. I fire år hadde jeg kombinert rollen som sportslig leder i Fram med 100% arbeid i Oslo. Sportslig leder rollen var dugnadsarbeid som krevde svært mye tid, og etter å selv ha vært på feltet hele høsten 2018 ønsket jeg å ha med Jostein som sportslig leder i 2019 for å dele på oppgavene. For alle som fulgte Fram, var 2019 en fantastisk sesong.

Ja, det var utrolig gøy med cup og det engasjementet som ble skapt i Larvik, men for meg var det til tider også frustrerende. Før sesongen i fjor var jeg svært optimistisk på at Fram skulle rykke opp. Jeg mente vi hadde et godt nok lag, og at vi ville dra med oss den positive avslutningen fra 2018, samtidig som den unge stammen i laget skulle utvikle seg mye gjennom 2019 sesongen, i tillegg til flere forsterkninger vi fikk hentet inn. Poengmessig endte vi omtrent der Fram har havnet de siste 5-6 årene med unntak fra 2018. Jeg mener vi hadde det klart høyeste toppnivået i avdelingen, men varierte for mye i prestasjonene og avstanden mellom topp og bunnivået vårt var for stort. Den negative utviklingen jeg påpekte flere ganger i løpet av sesongen lå i detaljene i treningshverdagen.

I det siste møte med ledelsen på høsten advarte jeg dem om at konsekvensen ville bli ordentlig synlig i 2020 hvis ikke dette ble tatt tak i. Jeg ble nok oppfattet som negativ og pirkete. Det ble i alle fall ikke tatt veldig seriøst.

Det er viktig å trekke frem det positive i ting, men i fotball handler det om utvikling, resultater og om å bli best mulig på de små tingene fra dag til dag – Både som lag og som enkeltspiller. Da må man fokusere på alle de detaljene som alltid kan bli bedre. Sluntrer man, blir komfortabel eller ikke stiller store nok krav til mental tilstedeværelse, vil pilen over tid peke nedover og man vil oppleve marginer imot.

Skal Fram komme seg ut av den onde sirkelen de er inne i, må de starte med hva og hvorfor? Skal man eliminere personlige feil, klare snu marginer til egen fordel, må dem gjøre seg fortjent til det. Det må jobbes knallhardt med detaljene, samhandlingsmønstrene og den kollektive forståelsen offensivt og defensivt. Det hjelper ikke snakke om det. ALT må terpes på felt. Som spiller skal man ikke måtte tenke og huske på hva man skal gjøre i kampens hete, det skal skje på ett øyeblikks sekund og det er kun med trening du kan tilrettelegge for intuitive valg.

Det positive for Fram er at det fortsatt kan snu. Det er flere spillere som har et langt høyere nivå enn hva de presterer på i dag, men for at enkeltspilleren skal «skinne», må det kollektive fungere i alle faser. Det er 11 mann som skal prestere sammen, ikke hver for seg. Det handler om å gjøre hverandre gode.

Dette kunne fort blitt en lang avhandling med mange detaljer, men detaljene får være opp til Fram og ta videre. Jeg ønsker Fram og fotballen i Larvik kun det beste!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken