Det er langt ifra hver dag du kan se nordlys over kommunen vår, men innimellom skjer det. Og mandag kveld er det gode sjanser for at det dukker opp.

Det melder Meteorologisk institutt om på Twitter mandag formiddag.

– Kle på deg godt og kom deg ut i kveld, for det kommer nordlys til Sør-Norge. Med en KP-indeks på sju og lite skyer mange steder i Sør-Norge, øker sjansen for å se nordlys, skriver de.

Og værvarselet for Larvik mandag kveld, viser at det skal bli skyfri himmel. Mellom klokken 20.00 og 23.00 er den såkalte KP-indeksen på fem. I timene før og etter det er indeksen på fire. Etter midnatt er den på sju.

Det er ventet at nordlyset vil være synlig på himmelen mellom 18.00 mandag kveld og fra til 05.00-tiden tirsdag morgen.

Nordlysgrafen baserer seg på KP-indeks og lysforhold. Grafen viser ikke aktivitet hvis det fortsatt er dagslys. KP-indeksen er en skala fra 0–9 som indikerer styrken på nordlyset og kan brukes til å forutsi hvor langt mot ekvator lyset er synlig.

Skydekkegrafen viser mengden skydekke fordelt på tre typer skylag – lave, mellomhøye og høye skyer. Lave skyer er som regel tettest og gir størst påvirkning på muligheten for å se nordlys gjennom skylaget. Høye skyer kan ofte være gjennomsiktige, slik at det kan til tider være mulig å se nordlys gjennom disse.

Det er størst sjanse for å se nordlys når det er skyfritt og nordlysaktiviteten er høy. Hvis du kan se flere stjerner på himmelen er det som regel mørkt nok. Oppsøk utsiktspunkter i områder med lite gatelys og andre lyskilder som kan forstyrre nattsynet ditt.

Dersom du knipser et bilde av nordlyset i kveld, må du gjerne sende oss et bilde av det; [email protected]