Gå til sidens hovedinnhold

Ikke la humla suse med AAP

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nesten hver dag hører vi fra Ap og «venstresiden» hvor ille det er at Høyre-regjeringen har redusert arbeidsavklaringspengene (AAP), sist i dag fra Jonas Gahr Støre m.fl. Er de det?

Reglene ble endret fra 01.01.2018. Målet var å få flere i jobb.

Hvis du allerede gikk på AAP 1.1.2018, beholder du rettighetene etter de gamle reglene.

Du mister 1 dags ytelse hvis du a) ikke møter hos NAV når du er innkalt b) ikke møter til tiltak, utredning eller behandling som er avtalt med deg c) ikke sender inn dokumentasjon og/eller opplysninger som NAV har bedt om innen en gitt tidsfrist. Så ikke la humla suse.

Hvis du jobber i inntil 60 % under AAP-perioden, mottar du redusert AAP ved siden av. En begrenset periode kan du jobbe inntil 80 % og motta 20 % AAP.

Du kan motta AAP i 12 md. under opptrapping, mot maks. 6 md. tidligere. Altså en utvidelse.

Når du ikke lenger har nedsatt arbeidsevne, kan du fortsatt motta AAP som arbeidssøker i inntil 6 md. mot 3 md. tidligere. En utvidelse.

Før kunne du gå på AAP i 4 år etter å ha vært sykemeldt i ett år. Nå kan du gå på AAP i 3 år. Er det grunn til å tro at fire år er så mye bedre enn tre for å få folk i jobb?

Etter å ha gått på AAP i 3 år, kan du gå ytterligere to år hvis du deltar i et opplæringsprogram avtalt med NAV, hvis NAV anser det nødvendig for at du skal komme i arbeid.

«Karenstiden» på ett år (uten ytelser) etter at makstiden for AAP er over, gjelder likevel ikke hvis du har alvorlig sykdom eller skade.

Blir det ikke litt uredelig å framstille det som om regjeringen har fratatt folk sine rettigheter? Er det ikke bedre at de som har gått sykmeldt 1 år, på AAP i 3 år og evt. 2 år i tillegg får uførepensjon og slipper å «gå på NAV»?

Kommentarer til denne saken