Det kan være veldig fint å være edru, og noen ganger ganske vanskelig. Mange synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol. En av fem sier at de heller sier ja, enn å begynne å forklare hvorfor de ikke har lyst til å drikke. Å si nei til alkohol kan kjennes som å si nei til fellesskapet. En kan føle at en blir sett som kjedelige, moralistiske eller uhøflige.

Det er ingen som liker å bli oppfattet som en masekråke. Det er ikke hyggelig å bli sett som den som presser andre til å gjøre noe de egentlig ikke vil.

Vi i IOGT vil gjøre det lett å ta rusfrie valg. Her er noen forslag til hvordan du kan gjøre det lettere og triveligere for de du kjenner som ikke har lyst til å drikke alkohol.

Slik kan du bidra til å redusere drikkemaset:

Vær bevisst at det ikke er en selvfølge at folk vil drikke alkohol.

Når du inviterer, pass på at det finnes nok, og gode alkoholfrie drikkevarer.

Ikke be folk å forklare eller begrunne hvorfor de ikke vil ha alkohol.

Vektlegg andre ting enn drikkevarer når du samler venner og familie til sosiale sammenkomster, slik at alle føler seg inkludert uansett hva de har i glasset.

Hva med selv å teste en måned uten alkohol? Det vil gi deg god innsikt i hvordan det er å si nei, kanskje får du noen egne erfaringer med drikkemas. En kunnskap som kan gjøre det lettere for deg å inkludere alle, uten at alkohol blir brukt som det sosiale limet.

Vi ønsker alle en riktig god sommer, med frihet til å velge alkoholfritt.