Det var tett mellom landets tre beste junior langdistanseløpere. Det var Inas sterke mesterskapsprestasjoner med gull på 3000 meter i U20-NM, sølv på 3000 meter i nordisk, og nest beste U20-løper under NM terrengløp som avgjorde og brakte Ina helt til topps i kåringen.

Emma Kirkeberg Mørk vant gullskoen i fjor. Hennes beste prestasjon i 2019 var utvilsomt Hytteplanmila på 34.16. Tida var den beste av noen jente under 18 år i Europa, og den holdt til tredjeplass på verdensstatistikken. Prestasjonen holdt imidlertid kun til en tredjeplass i Kondis sin kåring over beste junior langdistanseløper.

På andreplass kom Ingeborg Østgård som slo Ina både i nordisk mesterskap i terrengløp og i NM terrengløp lang løype.

Beste mannlige junior ble Jakob Ingebrigtsen. Han vant også skoen for seniorer. Her ble Karoline Bjerkeli Grøvdal kåret som beste kvinne, mens veteranene Synøve Brox og Kristen Aaby ble beste veteraner.

Det er styret i «Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett» som står bak kåringen.

Kåringskriterier

I kåringen av landets beste seniorløpere legges det vekt på gode tider, mesterskapsprestasjoner og evnen til å holde et høyt nivå gjennom hele sesongen på distanser fra 5000 m og oppover. I juniorklassen er kriteriene de samme, men her teller distanser fra 3000 m og oppover.

Prisen til årets veteranløper (40 år +) tildeles beste resultat målt etter de internasjonale veterantabellene, uttrykt i prosent av verdensrekordnivå. Distanser fra 5 km og oppover teller, og resultatene vurderes etter WMA-tabellene som gjør at en kan sammenligne resultater på tvers av alder og distanse. Vi har i år gått over til å bruke snittet av tabellene fra 1994 og 2015, mens vi tidligere brukte snittet av 1994- og 2006-tabellene.

Bare løpere som har bodd lenge nok i Norge og er startberettiget i NM, er med i kåringen.