– Barneverden er ikke den samme som voksenverden. De fantaserer mye, sa den incesttiltalte faren (48), da han forklarte seg om de seksuelle overgrepene og volden han er tiltalt for å stå bak.

Faren mente ungene er lojale mot de voksne de er sammen med, og at jentene kanskje var lovet noe av voksenpersoner som var rundt dem.

LES OGSÅ: Åtteåringen hadde 24 blåmerker da barnevernet hentet henne

Dette forklarte mannen under andre dag av ankesaken  i lagmannsretten, etter at han i fjor fikk en dom på åtte års fengsel i Larvik tingrett.

Spillegalskap

– Det har vært mange uheldige omstendigheter rundt meg, hevdet faren.

Han skyldte på sin egen spillegalskap, kranglene med kona, at han stjal penger fra barnas sparegris og at han og kona hadde sex i alle rom i leiligheten – inkludert barnerommet – og at han dermed hadde lagt igjen sæd på barnas soverom.

Jeg har aldri slått. Det er helt uakseptabelt

Den incest- og voldstiltalte faren (48)

 

Misnøye

– Kona og jeg kranglet ofte om økonomi. Det hendte noen ganger at jeg var blakk, og prøvde å ta en 50-lapp fra sparebøssa deres. Noen ganger oppdaget de det og sa «pappa, du må ikke ta pengene». Da la jeg dem tilbake, forklarte mannen.

Han mente barnas misnøye med han hadde ledet til anklagene om seksuell omgang og vold.

– Jeg har aldri slått. Det er helt uakseptabelt, sa han.

Annen virkelighet

Vitnene som aktoratet førte, den yngste jentas lærer, saksbehandleren i barnevernet, beredskapsmoren og fostermoren, tegnet et annet bilde av virkeligheten de to jentene hadde levd i.

Saksbehandleren i barnevernet, som hentet jentene på skolen høsten 2014, og også fulgte dem opp senere, fortalte om det vanskelige synet da åtteåringen kledde av seg og de mange blåmerkene på kroppen kom til syne.

Den lille jenta veide da bare 24 kilo og blåmerkene skal ha vært svært framtredende.

Blåmerker utløste varsling

Nettopp de mange, og vedvarende, blåmerkene fikk skolen til å varsle for første gang i 2012 og senere i 2014. Da ble jentene hentet av barnevernet.

 

– Blåmerkene var veldig parallelle, fortalte læreren.

Etter at faren var tatt, og barna fikk andre omsorgspersoner, kom det flere og flere betroelser om seksuell omgang fra barnet overfor læreren.

Kan ha startet tidlig

– Hun sa det hadde begynt i barnehagen, fortalte læreren i sitt vitnemål.

Faren er tiltalt for seksuelt misbruk og vold mot ungene i en i periode over tre år.

Barnevernstjenesten i Larvik kommune har i ettertid fått kritikk av Fylkesmannen i Vestfold, som opprettet en tilsynssak mot Larvik kommune etter å ha blitt kjent med jentenes sak da ØP omtalte rettssaken i fjor vår. Det ble da avdekket lovbrudd fra kommunens side.

Byttet side

Barnas mor vitnet i retten, men avviste at barnas far var skyldig i det han er anklaget for.

Aktor, Alf Martin Evensen, konfronterte kvinnen med at hun i sitt første politiavhør i 2014 støttet døtrene sine og sa at hun stolte på det jentene sa. Senere endret kvinnen mening og bor nå med barnefaren igjen.

LES OGSÅ: Ba om åtte års fengsel for incest og vold – mener bevisene taler for barna

Kvinnen begrunnet dette med at en av jentene skal ha fortalt til barnevernet at moren ved en anledning sto på kjøkkenet og så et seksuelt overgrep som skjedde i stua, uten å gripe inn.

– Nei, jeg har ikke sett det, og hadde jeg sett det hadde jeg ringt politiet med en gang. Jeg er en mor og en kone og jeg kan ikke la slike ting skje, svarte kvinnen.

Saken fortsetter onsdag med flere vitner.