Gå til sidens hovedinnhold

Influenser og vinner av symesterskapet lærte bort triks

Artikkelen er over 1 år gammel

Tidligere i januar hadde Hedrum ungdomsskole kickoff på prosjektet bærekraftig utvikling, som de jobber med i flere uker og influencer Ingrid Vik Lysne kom skolen for å holde et foredrag. Lysne snakket om hvordan vi kan bruke gamle klær på nytt og redesigne dem.

Ingrid Vik Lysne er mest kjent etter hun vant symesterskapet på NRK, men for ungdommen er hun kanskje mest kjent fra appen TikTok.

– Hva fikk deg til å vise fram dine redesign?

– Jeg begynte først bare å legge det ut for å vise det fram fordi jeg var stolt. Også begynte det å bli populært så jeg bare fortsatte.

– Har du alltid vært miljøbevisst?

– Nei, men jeg har alltid sydd klær som har vært ødelagt, men det var for omtrent fire år siden jeg begynte bli mer bevisst på det.

(saken fortsetter under bildet)

Når vi spør Lysne om hun kjøper nye klær, svarer hun at det er sjeldent. Hun prøver kun å kjøpe 12 nye klær/gjenstander i løpet av et år, med unntak av undertøy og sokker). Ellers kjøper hun bare brukt, eller designer de gamle klærne hennes til noe annet.

Lysne ga også elevene tips til hva som er lettest å begynne å redesigne forslagene hun kom med var: Endre en skjorte, sy om en bukse til et skjørt.

Bærekraftig utvikling er å utvikle verden til et bedre sted for alle mennesker, uten å ødelegge for neste generasjonen. Elevene får nå opplæring i tenke riktig: «Kan vi gjøre dette om og om igjen for alltid?»

Bærekraftig utvikling er å ha tre tanker i hodet på en gang. Sosiale forhold, økonomi og klima og miljø. Hele skolen er med på prosjektet, elevene jobber med det litt hver uke. Statsministeren snakket om bærekraftsmålene i nyttårstalen sin.

Den 13. februar skal Hedrum ungdomsskole avslutte og ha åpen skole om bærekraftig utvikling.

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

FN har 17 mål om bærekraftig utvikling:

1. Utrydde fattigdom, 2. Utrydde sult, 3. God helse, 4. God utdanning, 5. Likestilling mellom kjønnene, 6. Rent vann og gode sanitærforhold, 7. Ren energi for alle, 8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst, 9. Innovasjon og infrastruktur, 10. Mindre ulikhet, 11. Bærekraftige byer og samfunn, 12. Ansvarlig forbruk og produksjon, 13. Stoppe klimaendringene, 14. Liv under land, 15. Liv på land, 16. Fred og rettferdighet, 17. Samarbeid for å nå målene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.