Gå til sidens hovedinnhold

Ingen fastleger i sikte

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er press på boligmarkedet i Stavern. Boligprisene er høye, det bygges mye nytt, og etter vedtaket om byggingen av nye Stavern skole på Brunla har Stavern fått økt tilsig av småbarnsfamilier. Dette er viktig for å få ned en høy snittalder, det er inspirerende og bidrar til å opprettholde liv og røre og aktiviteter for og med folk i alle aldre. Akkurat slik vi ønsker at Stavern skal være!

Våren 2018 sluttet en av Staverns mangeårige fastleger, Tore Skjøtskift. Pasientene ble midlertidig flyttet til Helgeroa Legesenter. Stavern vel ropte varsko om fastlegemangel i ØPs spalter, likevel stemte kommunestyret ned forslag om opprettelse av 5 fastlegehjemler i påvente av «Plan for legetjenester», som var planlagt klar for politisk behandling høsten 2018.

Planen ble lagt frem, men bød ikke på en løsning for Stavern; rent bortsett fra at Skjøtskifts 1100 tidligere pasienter fikk melding om at de ble flyttet permanent til Helgeroa Legesenter.

Det siste året har Stavern vel mottatt mange reaksjoner på fastlegemangelen i Stavern. Primært fra eldre, men óg fra småbarnsforeldre som må ta timesvis fri fra jobb for legebesøk som tidligere var raskt unnagjort lokalt. Eldre melder om dyre drosjeturer og engstelse over å ikke lengre ha den samme tryggheten som nærheten til et legekontor medfører. Og det er akkurat denne tryggheten og trygghetsfølelsen som Stavern vel ønsker å belyse. Når 1100 mennesker i Stavern opplever å bli påført en ufrivillig «flytting» ved et pennestrøk, og oppgir sviktende trygghetsfølelse og engstelse som et følge av dette, så må politikerne ta signalet på høyeste alvor.

Les også (+) : Folk ventet gladelig på å se syklistene: – Dette er selvfølgelig noe vi må få med oss

I dag har man tre fastlegehjemler i Stavern. Stavern vel, Venstre og Frp mener, og har tatt til orde for totalt fem. Det handler ikke om å kare til seg; det handler om aldersdemografi, om at Stavern er en by med de fleste tjenester man måtte trenge, og at det følgelig er både behov for, og forventning om at man skal kunne bli gammel her. Samt at det skal være praktisk gjennomførbart for foreldre med barn i skolealder å ta en tur til legen når barnet trenger legehjelp. Dersom et barn skader seg i skoletida og trenger tilsyn av mindre alvorlig karakter, må foreldrene først kjøre fra jobb - gjerne fra Larvik - deretter via Stavern til Helgeroa, og retur. Dette er upraktisk, det påfører unødig trafikkbelastning og det fraviker med intensjonen og målsettingen med Plan for legetjenester.

Stavern vel vil med dette oppfordre alle politiske partier til å ta vårt gjentatte varsko på alvor, og tildele Stavern minst to ekstra legehjemler så snart som mulig.

Bildeserie

Tour of Norway gjennom Larvik

Bildeserie fra sykkelfesten (+):

Kommentarer til denne saken