Ingen i Norge er mer redd for at korona-epidemien vil vare lenger enn oss

Av

Hver dag gjør InFact en spørreundersøkelse i Norge relatert til korona. Svarene spriker i alle retninger, men ikke like mye som usikkerheten om antall smittede i Larvik.

DEL

MeningerForfatter Mark Twain stjal i sin tid en del av en frase som han tilpasset slik: «Det er tre typer løgner: Løgn, forbannet løgn, og statistikk». Det har blitt brukt i mange sammenhenger siden, både til glede og forargelse.

Statistikk kan være helt riktig, hvis det blir gjort på riktig måte og spurt om konkrete ting. Det er imidlertid stor sannsynlighet for at det blir feil når man skal be folk om å synse, tro og kjenne etter på ulike ting.

Da kan statistikk fort bli like mye tull med tall som når Larvik kommune i lang tid har meldt at bare to innbyggere har vært smittet med korona. Til slutt måtte man imidlertid erkjenne at så få blir testet, og når testene blir gjort er det enda færre som blir analysert fordi kapasitet er så dårlig, at tallene ikke hadde noen vesentlig verdi.

Tallene hadde til og med motsatt effekt, og innbyggere i Larvik begynte å tro at de var uovervinnelige, eller at statistikken viste at myndighetene tok feil – korona kan jo ikke være smittsomt og farlig. Eller?

Men tilbake til de daglige undersøkelsene som InFact utfører for Amedia og Nettavisen. Tirsdag ble litt over 3.000 personer spurt om blant annet frykt for egen helse, symptomer og tillit. Og hvor lenge korona-epidemien vil pågå.

Det siste spørsmålet skal jeg komme tilbake til senere, vi starter med begynnelsen:

* 93,1 prosent av de spurte i Vestfold tror ikke de har hatt korona-smitte. Godt over gjennomsnittet i landet, og en god start.

* Kanskje ikke så rart når 72,7 av alle i Vestfold har svart at de har vært i karantene. Enten reiser vi ekstremt mye til utlandet, eller så er vi de mest pliktoppfyllende innbyggerne i landet. Det er vanskelig å tro med alle tilbakemeldinger om fotballsparkende ungdommer, golfspillende voksne, grupper med mennesker sett ute og basert på alle bønnfallende oppfordringer til andre om å følge reglene.

For ordens skyld var det bare 49 prosent i hele landet som hadde vært i karantene, så for alt jeg vet var det folk fra andre steder i Norge som sto for alle «bruddene».

* Så til det som er mest skremmende: Bare 27 prosent av innbyggerne i Vestfold er ekstra påpasselige med hygiene og avstand ifølge statistikken. Det er aller dårligst i landet, men det er egentlig ikke så rart, for statistikken viser at du skal svare på om du enten er i karantene, er ekstra påpasselig med hygiene, eller ingen av delene. Alle i Vestfold har gjort tiltak, samtlige 100 prosent, i motsetning til slaskene i Telemark, hvor hver sjette innbygger ikke har gjort noe som helst på grunn av korona.

Så kommer vi til føle- og kjenne-etteravdelingen. En enorm vitenskap basert på selvinnsikt: Har du hatt noen symptomer på koronasmitte den siste uka? Svaret er sjokkerende. Bare 1 av 14 hostet den siste uka, litt under sju prosent. Selv har jeg nok hostet et tosifret antall ganger, uten at jeg tror jeg har korona.

I neste avdeling handler det om hvordan hver enkelt tolker den uendelige informasjonsstrømmen, uavhengig av om noen spør hvilke kilder de bruker for å få informasjon: Tv, lokalaviser eller dommedagsgrupper på Facebook à la «derfor vil korona før til jordas undergang».

8,5 prosent i Vestfold er svært bekymret for egen helse, og har svart fem på en skala fra 0-5, der null er vet ikke. 7,3 prosent har ikke hatt tid til å kjenne etter om de er bekymret.

Vi er imidlertid ikke bekymret for egne eldre slektninger, må du vite. Bare 27,3 prosent er det, og det er lavest av alle regioner i Norge. Når vi legger sammen bekymringene til en indeks er vi faktisk minst bekymret i hele landet. Kanskje ikke så rart siden 100 prosent har innført tiltak, og nesten tre av fire er eller har vært i karantene.

Vi har også størst tillit til norske helsemyndigheter av alle regioner i landet, mens bare Agder slår oss i tillit til at politikerne gjør rett valg. Sammenlignet med kommentarfeltene i Østlands-Posten tror jeg ikke Larvik har vært med i denne undersøkelsen ...

Men til tross for at vi er positive og gjør som vi blir bedt om i Vestfold, er det en ting ingen i landet slår oss på:

«Hvor lenge tror du koronaepidemien vil vare i Norge?»

Bare region Vestland har færre enn oss som tror det verste er unnagjort til påske. Det er sikkert de som fortsatt skal på hytta. Det er jo vel og bra av vi har få korona-fornektere, det ville være urealistisk.

Det er også bra at 18,2 prosent ikke tror de er verken spåmenn, forskere eller analytikere, og svarer de at rett og slett ikke vet hvor lenge koronaen vil holde ut.

Men vi som er lite bekymret for egen helse og familie, følger alle råd fra myndighetene, synes det er passe med tiltak innført, hoster lite og tror det går bra med egen økonomi, skiller seg markant ut. Hele 8,2 prosent av oss i Vestfold tror koronaepidemien vil vare i flere år, og det er overlegent høyest i landet. Snittet i Norge er 4,9 prosent.

Vi tar forbehold om at vi har tolket tallene i undersøkelsen på feil måte, tatt tallene ut av sin totale sammenheng eller har kommet i skade for å bruke ironi, som ikke er så lett å skjønne. Ha en korona-fri dag!

Nyhetsredaktør i Østlands-Posten, Henning Rugsveen ØP

Nyhetsredaktør i Østlands-Posten, Henning Rugsveen ØP Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags