Gå til sidens hovedinnhold

Feil bruk av droner kan medføre erstatningsansvar

Artikkelen er over 5 år gammel

Droner blir stadig mer populært, både til profesjonelt bruk og på hobbybasis. Droner gir mange muligheter, men kan også utgjøre en betydelig risiko for flytrafikken. Den siste tiden har det vært flere potensielt farlige hendelser ved ulike lufthavner rundt om i verden, skriver Avinor i en pressemelding søndag.

- Vi hatt flere tilfeller av droner som kunne utgjort en fare for flysikkerheten. Droner utgjør en betydelig fare, med potensiale for stor skade på flyene, og dermed også for passasjerene. Jeg vil oppfordre alle som tenker å fly en drone om å sette seg godt inn i regelverket, og alltid ta nødvendige sikkerhetshensyn, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa.

Tillatelse nødvendig

- Hvis du bruker dronen utelukkende på hobbybasis sport eller konkurranse, kan du følge samme prinsipp som man gjør for modellflyvning: den som flyr dronen må da følge vanlige forsiktighetsregler og kan i ytterste konsekvens bli dømt etter straffeloven, skriver Løksa i pressemeldingen.

Alle som skal drive kommersiell eller nytteflygning med droner må i dag ha tillatelse til dette fra Luftfartstilsynet. Luftfartstilsynet arbeider med et regelverk som vil endre dette for de som flyr de minste dronene.

Særlig kritisk rundt lufthavner

- I området rundt lufthavner er det særlig viktig å være oppmerksom. For fly som er i landings- eller avgangsfasen, utgjør droner en særlig stor fare, ganske enkelt fordi de er så nærme bakken at droner utgjør en reell kollisjonsfare. Det er også grunnen til at det er forbudt i fly droner i nærheten av lufthavnen, med mindre man har avtalt dette med tårnet på lufthavna. Grensen varierer fra lufthavn til lufthavn, men vanligvis går denne flere kilometer fra rullebanen. Om man ønsker å fly en drone innenfor en slik grense, selv i relativt lav høyde, må dette koordineres med lufthavna, sier kommunikasjonsjefen.

Ikke lov over folkemengder

- Det er ikke lov til å fly over folk med mindre du har samtykke fra alle personene dronen skal fly over. Den som flyr dronen må også ha godkjenning for denne typen flygning, sier Løksa.

Betydelige konsekvenser

- Den som flyr en drone er ansvarlig for bruken. Uforsvarlig bruk kan gi betydelige konsekvenser. Den største faren er muligheten for en ulykke, men uforsvarlig bruk kan også medføre betydelige konsekvenser for flytrafikken. Dersom for eksempel en lufthavn må stenges fordi det er observert en drone i innflygingsområdet, kan det potensielt utløse et erstatningsansvar. Avinor vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken, sier kommunikasjonssjefen til slutt i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.