Onsdag kom den første av flere programmer fra Brennpunkt-redaksjonen i NRK. Med skjult kamera har journalistene dokumentert alvorlig brudd både i hjemmetjeneste og på sykehjem.

Debatten har gått helt siden det første programmet ble publisert onsdag denne uken.

I Larvik har både kommuneadministrasjonen og Østlands-Posten en stund visst at Larvik, og Furuheim sykehjem, vil bli eksponert i programmet som publiseres førstkommende onsdag.

Østlands-Posten satte søkelyset på situasjonen ved Furuheim gjennom flere artikler i fjor.

Les også

«Ankommer kl. 11.30 som vanlig. Da sitter mamma i stolen uten klær, ingen truse, eller sokker.»

Brev til de pårørende

I et brev til pårørende ved Furuheim er Østlands-Posten kjent med at Larvik kommune klargjør sitt syn på måten NRK har brukt skjult kamera, og at pårørende skal være trygge på at det gis god omsorg ved sykehjemmet.

Lukket kommunestyremøte

Ordfører har innkalt kommunestyret, hovedutvalg for helse, omsorg og mestring, og administrasjonsutvalget til et ekstraordinært møte mandag klokken 16 for å orientere om forberedelser til sending av NRK-programmet Brennpunkt, hvor Larvik og Furuheim sykehjem er brukt som eksempel i en reportasje om eldreomsorgen i Norge.

– Orienteringen vil bli gitt i lukket møte, skriver kommunedirektør Gro Herheim i innkallingen.

Lukking av møter, slik at offentligheten ikke får innsyn i hva som skjer der, må vedtas politisk, og kan ikke berammes av kommuneadministrasjonen.

Les også

Ansatt på Furuheim sykehjem: – Jeg kan ikke huske sist jeg gleda meg til å gå på jobb

Kommuneadministrasjonen viser til Kommunelovens tekst: «Et folkevalgt organ skal vedta å lukke et møte når det skal behandle en sak som angår en arbeidstakers tjenstlige forhold.»

Og Offentlighetslovens tekst: «Taushetsplikt for opplysninger om «noens personlige forhold». Bestemmelsen innebærer ikke at det gjelder taushetsplikt for alle opplysninger om enkeltpersoner. Det må dreie seg om opplysninger som det er vanlig å ville holde for seg selv».

Gjorde en feil

Når ØP ringer kommunedirektør Gro Herheim beklager hun at innkallingen ble sendt ut med signal om at orienteringen vil bli gitt i et lukket møte mandag.

Om bakgrunnen for møtet sier hun:

– Vi ønsker å informere kommunestyret, hovedutvalget, tillitsvalgte og verneombud om hvilke forberedelser som er gjort. Vi er jo kjent med at Larvik kommune er brukt som eksempel i Brennpunkt-programmet.

Selve møtet sier hun hele tiden har vært tenkt åpent.

– Vi forbereder en todeling av møtet. Først en åpen del der kommunedirektøren gir en generell informasjon om saken så langt vi kan. Så har vi vurdert at det kan være behov for folkevalgte å stille spørsmål og få nærmere informasjon om saken. Da kan det bli omfattet av taushetsplikt med hensyn til ansatte, pårørende eller pasienter, sier Herheim.

Hvis politikerne ønsker en slik mulighet må man ta en eventuell beslutning om å lukke møte.

– Jeg beklager at denne innkallingen ikke var komplett. Vi skal informere så langt vi kan i åpent møte, lover hun.

– Hvorfor står det da, og blir stående på kommunens nettsider at orienteringen vil bli gitt i lukket møte?

– Det er feil, min feil og skal bli rettet. Den første innkallingen var ikke fullstendig, innrømmer Herheim.

LES OGSÅ: Familien fortalte skrekkhistorier fra sykehjem – sånn reagerer politikerne: – Helt forferdelig