Gå til sidens hovedinnhold

Innspill Colin Archer-senter/sjøfart og vikinger

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

La meg først si; det er positivt med dugnadskrefter som vil sette Larvik på kartet. Jeg tenker at det holder med skuta for fulle segl, så tett på Tollerodden (Skotta). Det snakkes om at senteret også kan inneholde Thor Heyerdahls bragder. Hvis det skal lages et senter i tilknytning til dette, så vil jeg foreslå at senteret legges der bobilcampingen er i dag, som er ganske nært Skotta. En tidligere arkitektkonkurranse har lagt et opplevelsessenter der.

Dette senteret bør inneholde MYE mer enn Colin Archer og Thor Heyerdahl!

Det er viktig at større deler av Larviks unike historie kommer med. Jeg vil nevne vikingbyen Kaupang, Norges første by, og den sjøfartstradisjonen som vikingtiden i Larviks-distriktet representerte. Det er en fordel at det ikke bare er montere med gjenstander og skrifter på veggen som skal leses. Barn og unge kan få bedre opplevelser hvis de kan være delaktige. Man kan for eksempel ha en kopi av en baug av et vikingskip montert på hydraulikk, med sitteplasser inni og 3D-briller. I 3D-brillene kan man se en film med innseilingen til Kaupang tilbake i vikingtiden. Man kan starte filmen i sterk sjø utenfor Stavernsodden, hydraulikken sørger for bølgebevegelsene, og slutte med livet i vikingbyen. En tidslinje som følges rundt i senteret med opplevelser tilknyttet seg, er én måte å gjøre det på.

Denne opplevelsen vil trekke til seg turister, og etterfølgende kan man tilby tur ut til vikingbyen Kaupang i dag, med buss eller sykkel. Larvik kommune er full av minner fra vikingtiden. Handel mellom markedsplass i Lågendalen (på Nes) hvor varene kom fra Hardangervidda, med forbindelse til Huseby-kongen og Kaupang by. Det er viktig at man poengterer i opplevelsessenteret, at før veiene kom, var vann og hav den store «E18», og samferdselen foregikk med skip og båter, i stedet for med bil og fly som i dag.

Dette er et forsøk på å få fram at sjøfartshistorien i Larvik er så mye mer enn Colin Archer og Thor Heyerdahl og bør inkluderes hvis det skal lages et senter.

Kommentarer til denne saken