Gå til sidens hovedinnhold

«Veldig skremmende å oppleve terrorisme på så nært hold»

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er ganske kaotisk her nede nå, og vi velger å holde oss innendørs, sier Jo Roald Eikeland fra Larvik.

Jo Roald Eikeland bor i den belgiske hovedstaden Brussel. Larvik-mannen bor 10 minutter unna flyplassen og forteller at han var på flyplassen i går:

– Heldigvis for meg var det i går, og ikke i dag jeg var på flyplassen der eksplosjonen skjedde, men det er uansett skremmende at det skjer så nært og at det har rammet mange uskyldige mennesker, sier Eikeland til Østlands-Posten.

Han skulle ha kjørt datteren i barnehagen tirsdag, men velger å holde henne hjemme.

– Så vidt jeg forstår blir veier stengt og offentlig kommunikasjon vil trolig stanse opp

Les også: Foreløpig normal flytrafikk ved Oslo Lufthavn

Mange drept, melder om selvmordsbomber

11 personer skal være drept og 35 personer er alvorlig såret i angrepet mot Brussel lufthavn. Senere har antallet omkomne ble nedjustert  Det opplyser belgiske helsemyndigheter til kringkasteren RTBF og VRT. Belgiske myndigheter bekrefter at det i tillegg er flere personer som er alvorlig skadd.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skjedde eksplosjonen på flyplassen ved innsjekkingsområdet, hvor blant annet American Airlines har sine skranker, skriver avisen. I følge belgiske medier var det et selvmordsangrep

– I begynnelsen var det tilløp til panikk. Man kan si det var ganske desperat løping, sier Johan Tandberg til VG-nett.

Mannen som ble kjent da han gikk inn i regjeringskvartalet og filmen etter 22. juli-bombingen i 2011, befant seg på flyplassen.

– Noen skrek «bombe», og da løp hele flyplassen. Etter fem minutter begynte man å løpe andre veien, sa Tandberg til VG klokken 08.25.

– Folk forholder seg relativt rolig, noen snakker i telefonen mens andre gråter. 

To metrostasjoner angrepet

Rett før klokken 09.30 tirsdag morgen kom det også meldinger om at to metrostasjoner i Brussel er rammet av eksplosjoner. Ifølge de første meldingene fra den belgiske kringkasteren VTM skulle ti mennesker være drept i en av eksplosjonene her.

 

I følge avisen Het Nieuwsblad skal det være snakk om 30 drepte i Metro-eksplosjonen, men dette er ikke bekreftet av myndighetene, som foreløpig opererer med 15 personer.

En av stasjonene som er rammet ligger like ved EU-bygningene i hovedstaden.

EU-ansatte og innebyggere i Brussel blir nå bedt om å holde seg innendørs eller hjemme etter flere eksplosjoner i Belgias hovedstad tirsdag.

Nederland, Storbritannia og Danmark har høynet sikkerheten  på flere av sine flyplasser og grensekontroller etter

– Opplevd flere ting den siste tiden

Jo Roald Eikeland sier han velger å sitte hjemme og følge med på situasjonen.

– Vi har jo opplevd flere ting her den siste tiden, og jeg blir ikke direkte overrasket over at noe slikt skjer nå. Men uansett er det veldig skremmende å oppleve terrorisme på så nært hold som dette, sier han, og legger til at han ikke kjenner til mer om omfanget og hva som har skjedd enn det som har kommet fram i mediene så langt.

Også det norske utenriksdepartementet ber nordmenn om å holde seg i ro.

– Følg med på nyhetene og informasjon fra lokale myndigheter, sier pressevakt Astrid Sehl.

Utenriksdepartementet har satt krisestab i Oslo og ved ambassaden i Brussel, for å kartlegge om norske borgere er rammet av eksplosjonene.

Saken blir oppdatert.

Kommentarer til denne saken