Gå til sidens hovedinnhold

Ishall i Larvik

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg vil takke Jon Erik Brendsrud og Per Bjønnes Kristiansen for deres innlegg i ØP om Larviks elendige satsing på vinteridrett, som har ført til at dagens barn og ungdom har liten anledning til å drive med en av de gamle vinteridretter. Tankene går tilbake til min barndom, ungdom og mitt tidligere voksne liv hvor jeg bodde og utviklet meg i denne deilige byen.

Mine første skøytetak tok jeg på Kilen og Frambanen på krumskøyter, men var med på et skøyteløp på Agnesbanen i femte klasse og der blei det en par seier, og mine ambisjoner vokste så jeg kjøpte «lengdeløperær», og stilte opp på Frambanen i Skolemesterskapet hvor jeg vant i femteklasse på 57 blank. På Kilen slo vi bandy om dagen og gikk på skøyter på Fram til musikk av Thorleif Kristiansen om kvelden. Mitt første møte med ishockey fikk jeg på Olympiaden i Oslo i 1952 hvor jeg på Jordal Amfi så kampen mellom Norge og Vest-Tyskland, og etter det regna jeg med at etter dette ville det snart komme en kunstfrossen skøytebane i Larvik!

Det var Fram som fronta vinteridretten i Larvik etter krigen. De hadde to hoppbakker og en skøytebane, men klubben hadde mest interesse for skøyteløp, mens bandy og ishockey var nedprioritert. De gjorde et kjempeløft ved å investere i en kunstfrossen 400 meters bane, som gjorde at barn og unge kunne dyrke skøytesporten i Larvik om vinteren, men selv en kunstisbane er prisgitt vær og vind, så det hadde vel vært bedre å satse på en ishall. Det ble bygd en hall på Fram også, men det var en håndball hall, og det var etter min mening et dårlig valg. Håndball er ikke en sosial idrett på samme måte som skøyter og ski. Far og mor kaster ikke håndball med barna, men går sammen med dem på ski og skøyter. Skøyter er også en slags nasjonalhistorisk idrett, som ble praktisert av våre forfedre, og burde vært satt mye mer pris på og blitt ivaretatt på en bedre måte i Larvik.

Håndballhaller har blitt reist en mengde steder i kommunen, mens en nasjonalidrett som skøyter er blitt neglisjert, og nå har Larvik Turn jammen tenkt å reise en ny hall på Lovisenlund uten is.

Statusen for dagens idrett i Larvik er på et lavt nivå. For en Larviksgutt på snart 85 år, og som har hatt gleden av å oppleve hopprenn i Frambakken, skøyteløp på Fram med Reidar Liaklev, Kupper'n og Bjørg Eva Jensen og med flere gode Larviksløpere er det veldig trist. Vektløftermiljøet rundt Karl Sletsjø. Gunnar og Halvard Thoresen med suksess på klubb og landslag er gode minner. Opplevde også seriemesterne Fram og Turn fotballkamper og skimiljøet med Anette Bøe i langrenns eliten og den herlige Bøkeskogstafetten.

Klimaendringer for ta sin del av skylden, men vinteridretten er nå på et lav mål i Larvik sammen med andre idretts aktiviteter, men verst har det gått ut over lagidrett på et høyt plan. En ishall til skøyter og ishockey kunne vært redningen for Larviks barn og ungdom om vinteren, og da slapp de å reise til Sandefjord. Det må jo også være litt flaut.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.