Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha flere jenter på jakt

Kursene i regi av NJFF i Vestfold er allerede så godt som fulltegnet

Artikkelen er over 4 år gammel

Norges Jeger og Fiskerforbund er i gang med en kampanje for å få flere førstegangsjegere i gang. Det har Vestfold-avdelingen drevet med lenge og jenter blir spesielt satset på.

– Jegeropplæring har vi i Vestfold drevet med i mange år og nå er dette innlemmet i Norges Jeger og Fiskerforbunds landsomfattende satsing. Det er flott, sier Vestfold-avdelings fylkessekretær Øystein Cock Rønning som holder til i Stavern.

Se også: Neste år kan du jakte elg helt til lille julaften

Og det er et godt tilbud Vestfold Jeger- og Fiskerforening har for førstegangsjegerne. I Lardal har det i flere år foregått opplæringsjakt på skogsfugl, hare og rådyr og for andre året er det reinsdyrjakt på Bjåen i Setesdal fra 22. august august. Her er kravet bestått jegerprøve og storviltprøve og tilbudet er forbeholdt damer. Interessant er det tydeligvis også. Sju av de åtte plassene er opptatt.

Tilbud i Lardal og Hedrum

– Vi har som mål å få flere jenter med ut på jakt. Det viser seg nemlig at halvparten av dem som tar jegerprøven, ikke blir aktive jegere, og dette gjelder særlig jenter og damer. Derfor vil vi gjerne dytte folk i gang gjennom opplæringsjakt, sier Øystein Cock Rønning.

Og opplæringsjakt har man altså drevet med i Vestfold gjennom mange år, og stedene er Lardal og Hedrum. Her er det fuglejakt med Bjørn Corneliussen, harejakt med Helge Røsholt og rådyrjakt med Øystein Cock Rønning. I tillegg blir det due- og elgjakt i Hedrum.

Se også: En død mink er en god mink

– Det har slått an, dette. Både skogsfugl- og rådyr- og harejaktkurset er fulltegnet, og mange jenter er med. Det gjelder å være tidlig ute foran neste års sesong, sier Cock Rønning.

Mye å jakte på

Så kan en selvsagt spørre om det er noe poeng å oppfordre folk, og særlig jenter, til å drive med aktiv jakt i og med at terrengene stadig blir færre og dyrere, spesielt rypebestanden er på vei rett nedover og haren faktisk også har blitt rødlistet.

– Visst har det noe for seg. Riktignok er ikke den norske rypebestanden hva den en gang var og rådyrterrenger blir det stadig vanskeligere å få, men det finnes mye annet å jakte på og det er viktig å forvalte naturressursene. Jeg for min del vil slå et slag for duejakta som snart starter. Her er det som regel lett å komme til, duejakt er spennende og kjøttet godt. Dessuten har vi beverjakt og altså jakt på rådyr der bestanden i Sør-Norge stadig øker. Men terreng er det som sagt problematisk å skaffe seg. Men dørstokkmila kan være vrien, men blir en først bitt av basillen, finnes det ikke finere fritidsbeskjeftigelse, mener Øystein Cock Rønning.

Satsing mot damer

Det viser seg at terskelen for å komme i gang med jakt er spesielt høy for dem som ikke kommer fra et jegermiljø.

– Det kan virke skummelt å stikke nesa inn dørsprekken for å bli en del av jegermiljøet og prestasjonsangsten er ofte påtakelig. For jenter er det kanskje ekstra vanskelig siden jegermiljøet tradisjonelt har vært mannsdominert. Denne situasjonen tar vi på alvor, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF.

Kommentarer til denne saken