Se bildeserie fra prisutdelingen nederst i saken!

– Her i dag, i Larviks storstue Bølgen kulturhus, skulle salen vært fylt med flott publikum. Men vi er i en spesiell situasjon, og vi har fulgt de oppfordringene som kommer, og respektert det i høyeste grad. Så vi kjører kun streaming i dag, men showet, det skal gå videre!

Slik introduserte Åshild Vik Blikstad (34) den sjette utgaven av den årlige prisutdelingen «Næringslivets Fabelaktige Fredag». Sammen med Rejhan Bosnjak (30) delte de ut tre priser på vegne av iFokus, NAV og Fønix denne ettermiddagen: årets ildsjel, årets «out of the box» og årets inkluderingsbedrift, alle rettet mot bedrifter som hjelper de som har falt utenfor arbeidslivet tilbake i arbeid.

Det var nemlig ikke mulig, av naturlige årsaker, å fylle Storsalen med 500 gjester i år. Den ble derfor streamet på Østlands-Postens nettsider, og nederst i saken kan du se opptaket.

– Jeg håper, når vi nærmer oss en fredag mot slutten av neste år, at vi igjen kan klemme og mingle som bare det, sa ordfører Erik Bringedal under utdelingen.

– Vanskelig å sette ord på

Først ut var prisen for årets ildsjel. Her hadde årets vinner selv tatt kontakt med iVekst for å rekruttere en som hadde falt utenfor arbeidslivet.

– Årets ildsjel er en person fylt med iver og begeistring, og som tør å være den som utgjør en forskjell. Det er en som virkelig står på og er engasjert i arbeidet, innledet Åshild Vik Blikstad.

Og den beskrivelsen passet perfekt til Jan Thore Lauritzen i Spesialgrossisten AS, som holder til på Elveveien.

– Det betyr mye både internt og eksternt, og det er vanskelig å sette ord på det. Det å lykkes med noen som kommer ut av et firkanta rom, og få han inkludert som en vanlig ansatt, er stort. Han har blitt en fullverdig ansatt som alle andre, og det skaper inspirasjon til å jobbe videre, sier Lauritzen.

Vant pris etter avisoppslag

Like etterpå skulle arrangørene belønne de innovative bedriftene, eller «out of the box» som de selv valgte å kalle det. Som noen som hadde «sett verdien i å bidra til noe som er større en seg selv», ble Virksomhet sykehjem i Larvik kommune annonsert som vinner.

– Vi er veldig stolte, dette er gøy! sier leder på Tjølling sykehjem Nathalie Grønning Thon.

Det hele startet med et oppslag i Østlands-Posten i fjor høst om at de ansatte i Tjølling måtte bruke mye av tiden sin på oppgaver hvem som helst kunne utføre. Dermed bestemte kommunen seg, i samarbeid med iFokus, for å starte et prosjekt der de rekrutterte arbeidere som kunne ta over disse oppgavene.

– Flere ser på sykehjem som grått og kjedelig, men vi er mye mer innovative enn folk tror, smiler virksomhetsleder Monica Hammari.

– En skikkelig lagseier

I motsetning til de to foregående prisene, ble «årets inkluderingsbedrift» stemt fram av folket i forkant av årets Fabelaktige fredag. Tidligere har Østlands-Posten fortalt om de fire nominerte bedriftene: Farris Bad, Damgården, Asbjørn Næss Transport AS og Fritzøe Eiendom AS.

De har alle på sin måte vist hvordan det er mulig å tilrettelegge for vanskeligstilte ansatte i en normal arbeidshverdag, uten at det går på bekostning av driften. Til slutt var det Asbjørn Næss Transport AS som ble utropt til vinner.

– Det er en skikkelig lagseier, vi er en fantastisk gjeng på 27 ansatte som jobber mot samme mål hver dag, forteller Asbjørn Næss.

I sin takketale uttalte Næss at det var en seier i seg selv å bli nominert. Historien om ansatt Bjørn Erik Bergan (28), som falt ned fra en lastebil i 2018 og havnet i rullestol, har virkelig satt sitt preg på innehaveren av transportfirmaet.

– Det er spesielt en setning som brant seg fast i minnet, og det var når Bjørn Erik sa «Asbjørn, jeg skal kjøre plank for deg igjen», sa en tydelig rørt Næss.

Celebert besøk

Før hele prisutdelingen gikk av stabelen var det imidlertid et kjent fjes for mange sportsinteresserte som inntok scenen i Storsalen. Trener og ikke minst far for Ingebrigtsen-trioen Henrik, Filip og Jakob, Gjert Ingebrigtsen, var på plass for å holde sitt foredrag «Kunsten å oppdra en verdensmester».

Med noe færre publikum var opplevelsen ganske annerledes enn det han er vant til.

– Jeg som driver med dette profesjonelt må kunne klare å håndtere alle typer foredrag, enten det er foran 500 eller 50. Dette var en såpass viktig sak at vi måtte kunne klare å gjennomføre det, så da var mitt lille bidrag å møte her i en times tid, sier Ingebrigtsen til ØP.

Ifølge Ingebrigtsen handler ikke boka, som foredraget er basert på, bare om idrett, det er nemlig ingen av sønnene hans som har blitt verdensmester før. Gjennom foredraget trakk Ingebrigtsen hele veien paralleller til arbeidslivet, og viktigheten av teamarbeid. Med andre ord hvordan man skulle bli «verdensmester» i sitt eget liv.

– Hele poenget for konferansen er å rette fokuset mot de som bidrar til å hjelpe disse menneskene. Det er den enkelte som skal ut i jobb, men man trenger hjelp fra et godt teamarbeid, slår Ingebrigtsen fast.

Dette var også tanken da iFokus, NAV og Fønix valgte kveldens eneste foredragsholder, og Åshild Vik Blikstad og Rejhan Bosnjak vektlegger spesielt inkluderingsarbeidet.

– Det er det å tenke utradisjonelt og ta noen sjanser. Man må jo prøve, og det er det vi driver med til daglig, smiler Bosnjak.

Bildeserie

Se bilder fra prisutdelingen