Andhøy sier han hadde argentinsk seilingstillatelse

KLAR FOR KAMP IGJEN: Jarle Andhøy må nok en gang i retten etter å ha blitt anmeldt at Norsk Polarinstitutt for å ikke ha papirene i orden før seilasen med Berserk.

KLAR FOR KAMP IGJEN: Jarle Andhøy må nok en gang i retten etter å ha blitt anmeldt at Norsk Polarinstitutt for å ikke ha papirene i orden før seilasen med Berserk. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I dag møter eventyreren for tredje gang i retten, tiltalt for å ha brutt reglene om seiling og opphold i Antarktis. Nå legger han fram at han hadde tillatelse fra Argentina.

DEL

Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt Andhøy for å ha ledet en ekspedisjon i mars-april i fjor som skal ha seilt i området rundt Antarktishalvøya, ankret opp på flere steder, og gått i land på minst to steder.

LES OGSÅ: Jarle Andhøy utfordrer Antarktis-traktaten igjen

– Seiler med argentinsk tillatelse

Andhøy har hisset på seg både norske og britiske myndigheter, fordi han ikke hadde papirene i orden før siste kjendisekspedisjon med «Berserk».

Nå sier eventyreren at han hadde tillatelse – fra Argentina, skriver VG.

– Vi seiler med argentinsk tillatelse. Dette var planlagt før vi dro. Jeg er den første – og sannsynligvis den siste – i verden som har blitt anmeldt og domfelt i Høyesterett for å seile ulovlig i internasjonalt farvann, sier han til avisen.

LES OGSÅ: Jarle Andhøy utfordrer Antarktis-traktaten i Høyesterett

Skal vitne for Andhøy

Argentinske Manuel Hernández ankom Norge fra Buenos Aires i går. Med seg hadde han dokumentasjonen Jarle Andhøy mener beviser at han har seilet lovlig i Antarktis.

Torsdag skal argentineren vitne for eventyreren i Nord-Troms tingrett.

Hernández var selv med på «Berserk»-seilasen, og skal ha vært den som framskaffet tillatelsen fra argentinske myndigheter.

Fakta om Jarle Andhøys Antarktis-ekspedisjoner

– Eventyreren Jarle Andhøy dro i februar 2011 på ekspedisjon mot Antarktis med seilbåten Berserk og et mannskap på fire. Målet var å overvintre ved Antarktis.

– Ekspedisjonen endte dramatisk da seilbåten forsvant under en storm i det ugjestmilde Rosshavet.

– Andhøy var selv på land sammen med 18 år gamle Samuel Massie da forliset skjedde og kameratene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) omkom.

– Andhøy ble bøtelagt med 25.000 kroner etter denne ekspedisjonen. Han vedtok dette forelegget.

– Andhøy reiste i 2012 tilbake til Antarktis for å finne ut hva som hadde skjedd med kameratene. Igjen ble Andhøy bøtelagt for å ha reist til Antarktis uten tillatelser og forsikring.

– Saken ble anket helt til Høyesterett som opprettholdt boten på 45.000 kroner.

– I mars i fjor var Andhøy igjen på seiltur i Antarktis. Han ble tiltalt for igjen å ha brutt melde- og garantiplikt.

– Nå har Nord-Troms tingrett frikjent Andhøy. (©NTB)

Artikkeltags